Oferte locuri de munca top

Primariile primesc bani pentru finalizarea a peste 2800 de proiecte de investitii

Primăriile se confruntă cu o lipsă acută de fonduri din cauza resurselor insuficiente ale bugetelor locale, ceea ce împiedică alocarea banilor pentru cofinanțarea proiectelor ce trebuie finalizate până la 31 decembrie 2023.

Sunt peste 2.800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, ce trebuie încheiate până la sfârșitul acestui an.

Guvernul a aprobat astăzi acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, în limita sumei de 1 miliard de lei.

Acești bani pot fi utilizați pentru cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și de la donatori europeni, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor care trebuie finalizate până la 31 decembrie 2023.

Dobânda pentru aceste împrumuturi se calculează pe baza ROBOR la 3 luni, adăugându-se o marjă în funcție de durata împrumutului, iar rata dobânzii rămâne fixă pe întreaga durată a împrumutului. Perioada de rambursare a împrumuturilor poate varia între 1 și 5 ani, cu posibilitatea de rambursare anticipată parțial sau integral.

Împrumuturile nu sunt limitate de plafoanele de contractare și tragere, cu valoarea maximă autorizată variind în funcție de tipul unității administrativ-teritoriale. Comunele și orașele pot solicita împrumuturi nelimitate, în timp ce municipiile, cu excepția celor reședință de județ, pot obține împrumuturi de până la 10 milioane lei, iar județele de până la 25 milioane de lei.

Contracte pentru mari unitati spitalicesti, pregatite pentru lansarea in licitatie

Termenul-limită pentru depunerea documentelor necesare la autoritățile financiare regionale este 15 decembrie 2023.

Aceste măsuri au scopul de a ajuta unitățile administrativ-teritoriale să facă față nevoilor lor financiare urgente în cadrul proiectelor în derulare și de a asigura finalizarea acestor proiecte până la data limită impusă de programarea bugetară 2014-2020.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus