Oferte locuri de munca top

Primariile primesc 630 mil lei pentru cofinantarea investitilor

Primăriile pot împrumuta de la stat bani pentru prefinanțarea și contribuția proprie la investițiile cu finanțare europeană sau națională. Pentru acest scop Guvernul a alocat azi 630 milioane de lei.

Fondurile sunt destinate acoperirii cheltuielilor până în momentul decontării facturilor. Aceasta pentru a preveni pierderea investițiilor din cauza lipsei contribuției proprii, a subliniat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Sumele vor fi acordate sub forma unor împrumuturi din Trezoreria Statului, cu o dobândă preferențială.

Administrațiile locale vor putea accesa împrumuturi și pentru investiții prin programe naționale și chiar pentru finanțarea investițiilor publice locale, ceea ce ar putea duce la deblocarea multor proiecte aflate, astăzi, în așteptare.

Ordonanța de Urgență, adoptată azi de Guvern, prevede, pentru aceste împrumuturi, o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă față de valorile de pe piața bancară.

Astfel, dobânda va fi calculată după valoarea ROBOR din ultimele 3 luni (1,52% în momentul de față), la care se adaugă o marjă de 1% până la 1,5%, în funcție de perioada de rambursare contractată, de până la 3 ani, respectiv de până la 5 ani.

UAT-urile și subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita, inclusiv pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, împrumuturi din venituri din privatizare, termenul limită fiind 1 noiembrie 2021.

Solicitările vor fi depuse la direcțiile generale regionale ale finanţelor publice, administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

 

Sus