Oferte locuri de munca top

Primaria Bucuresti: Ce proiecte de investitii vor demara in acest an

Bugetul Capitalei pentru anul acesta va fi mai mic decât anul trecut pentru că Guvernul, cu girul Parlamentului, a decis să reducă de la 50% la 47% cota care se cuvine din impozitele pe salariile bucureştenilor, a anunțat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
Proiectul de buget a fost pus în dezbaterea cetățenilor și a consilierilor generali.

Pe scurt, prioritățile pentru acest an sunt:

Termoficare

Continuă investițiile în termoficare. În 2023 au fost schimbați 50 de km de rețea principală, iar anul acesta sunt țintiți 70 de km. Primăria are fonduri europene, fonduri de la Ministerul Dezvoltării, dar și bani de la bugetul local. Pentru zonele unde au fost tot timpul probleme vor fi achiziționate anul acesta 20 de minicentrale.

Infrastructură

Va începe reabilitarea celor 50 de km linie de tramvai cu finanțare de la bugetul local, fonduri europene, dar și din împrumuturi.

Va fi extinsă rețeaua de tramvai a Capitalei. Este vorba despre Piața Unirii, Inelul Median, extinderea de la Băneasa și cea de pe București – Târgoviște.

”Avem bani în buget, pe care o să îi decontăm pe fonduri europene, pentru cele 100 de tramvaie – dintre care 72 circulă deja prin oraș – pentru cele 100 de troleibuze care au început să fie livrate, plus alte 22 de troleibuze pentru care avem bani prin PNRR”, a explicat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Sunt bani și pentru plata ratelor la autobuzele Otokar, mai sunt de plătit 15 rate din autobuzele cumpărate de administrația precedentă și neplătite.

A fost deschisă linie bugetară pentru achiziția a 250 de noi tramvaie, o achiziție foarte consistentă, de ordinul a 800 de milioane de euro, pentru care va fi depusă, de asemenea, o aplicație în cadrul Programului Operațional Regional.

După aprobarea bugetului, va fi semnat contractul pentru semaforizare inteligentă – sunt bani în buget din PNRR și cofinanțare de la bugetul local. A fost alocată o sumă consistentă pentru reparații de străzi, trotuare, marcaje rutiere și semafoare. Sunt bani pentru noi intersecții semaforizate.

De asemenea, va fi finalizată și reparația Podului Grant.

Peste 14 mii mp de spatii industriale noi, in planul unor antreprenori locali

Parcuri

Vor fi înlocuite 30 de locuri de joacă în parcurile administrate.

Va fi reparat sistemul de irigații din mai multe parcuri: Cișmigiu, Herăstrău, Izvor, iar un nou astfel de sistem va fi realizat în Parcul Carol. Un puț de mare adâncime va fi edificat în Parcul Circului care să rezolve problema alimentării cu apă.

Sunt prevăzuți bani pentru reparația aleilor din parcurile bucureștene, iar reparația Podului din Parcul Tineretului, care nu a mai fost reparat de 50 de ani, va fi finalizată.

Un alt obiectiv de investiții ce va fi finalizat este cuva Lacului Mare din Cișmigiu.

De asemenea, vor începe reparațiile malurilor de lac din Herăstrău, sunt bani alocați pentru asta.

Sănătate

”Începem un proiect anunțat de foarte mult timp, și pentru care, în sfârșit, Primăria are documentațiile – Banca de țesuturi din interiorul Spitalului Colentina”, mai spune Nicușor Dan.

În sfârșit, după ce proiectul a început în 2009 și s-au tăiat mai multe rânduri de panglici, vor fi  finalizate lucrările de la Spitalul Foișor.

Primăria are proiecte pe fonduri europene pentru mai multe spitale: refacerea sistemelor electrice, detecție incendii, sistemele de fluide.

Tot pe fonduri europene vor fi construite corpuri de clădire cu funcțiune de ambulatoriu la mai multe spitale, un corp nou de terapie intensivă pentru neonatologie la Filantropia și vor fi efectuate lucrările necesare pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale.

De asemenea, dacă Ministerul Sănătății va găsi o soluție pentru relocarea unei părți din maternitatea Bucur, va începe acolo consolidarea cu fonduri PNRR.

Urbanism

Va fi finalizat Planul Urbanistic General, pentru care în momentul de față toate studiile sunt făcute. Primăria se află, în prezent, în etapa în care se întocmește Regulamentul și Planșa de reglementări urbanistice.

Au fost alocate fonduri pentru Baza de Date Urbane. ”Ne dorim ca în același sistem GIS să avem informații despre rețele, școli, drumuri, proprietate, regulamente de urbanism, trafic”, a spus Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

De asemenea, va fi finalizat PMUD – Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Orașul va avea în sfârșit așa numitul Model de transport pe baza căruia pot fi făcute evaluări asupra diferitelor investiții care se produc, dacă traficul suportă sau nu suportă.

Consolidări/Clădiri

Va fi finalizată, iar Primăria are bani și din bugetul local și dintr-un împrumut deja contractat, clădirea din Bd. Regina Elisabeta, fostul sediu al Primăriei Sectorului 5. Aceasta va deveni o locație administrativă a Primăriei Capitalei în care vor putea fi relocate multe dintre administrațiile Primăriei care plătesc chirie în momentul acesta.

În luna martie vor începe lucrările la Hanul Solacolu, de punere în siguranță, pentru moment.

De asemenea, au fost alocate sume consistente pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic pentru care documentațiile sunt deja gata.

Va fi finalizat anul acesta Lapidariumul de la Palatul Mogoșoaia.

Un alt proiect început acum 10 ani care va fi finalizat anul acesta este Banca de Alimente care va fi și sediul Direcției Generale de Asistență Socială.

Primăriare are toate documentaţiile şi fonduri pentru Podul Calicilor şi pietonalul de lângă Dâmboviţa, de la Piaţa Unirii la Izvor.

A fost alocată suma de un milion de lei pentru teste antidrog, de care Poliţia naţională are nevoie.

Continuă de asemenea, programul de sterilizare, atât pentru câini, cât şi pentru pisici.

Contract de lucrari ingineresti, de circa 16 mil euro, cu o singura oferta

Educație/Sport

Vor începe lucrările la patinoarul Flamaropol.

De asemenea, var fi realizată documentaţia pentru construirea a  două noi săli de sport, una în zona Arena Naţională şi una în zona Pantelimon, pe o fostă bază sportivă.

Va fi extins programul de sport în școală, care a funcționat la un nivel experimental până acum și pentru care sunt propuși 20 de milioane de lei în bugetul pe 2024. Asta înseamnă că sunt țintiți 50.000 de elevi din cei aprox. 270.000 cât sunt în București, școală generală și liceu.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus