Solplanet x AeroFix

Primaria Brasov a cumparat platforma CET spre a o transforma in spatiu industrial

Primăria Brașov a devenit proprietar a 50 de hectare de teren, imobile și construcții speciale care au făcut parte din platforma CET.

Municipalitatea vrea să transforme aceste terenuri într-o platforma de afaceri pentru investitori în energie verde.

Edilii au încheiat procesul verbal de negociere directă în condiții de supraofertare cu lichidatorul Info-Dip Insolvency SPRL, în urma căruia municipalitatea este declarat ofertant final și adjudecător.

Prețulul este de 13.576.000 de euro plus TVA (echivalentul a 67.142.823 lei + TVA).

Municipiul trebuie să achite prețul în tranșe, 60% până la 30 iunie 2022, și restul de 40% (5,43 milioane euro+TVA) până la data de 30.06 2023.

Întrucât parte din prima tranșă a fost achitată în decembrie anul trecut, prin depunerea garanției de participare în valoare de 3.948.113 euro, diferența ce a rămas de plătit până la 30 iunie 2022 este de aproximativ 4,2 milioane de euro+TVA, bani care sunt deja cuprinși în propunerea de buget pe anul 2022.

Transferul dreptului de proprietate al municipalității asupra activelor achiziționate se va face după plata integrală a prețului.

Noi spatii de depozitare, in autorizare langa Bucuresti

Concurenții de ultim moment ai municipalității, asocierea ICS Invest Group LTD și Greenfield Asset Management SRL au fost descalificați pentru neplata garanției de participare.

De asemenea a fost eliminată, nefiind considerată un ofertant valid, Transilvania Grand Construct, apărută tot în ultimul moment și care a contestat fără succes licitația, nu a înregistrat documentația necesară pentru înscrierea la ședința de ofertare.

Primarul Municipiului Brașov, Allen Coliban, a declarat:

„Municipiul Brașov tocmai a fost declarat adjudecatar final, oficial, al licitației care a avut în vedere valorificarea activelor CET-ului, fostei platforme de termoficare și de producere a energiei electrice.

Vorbim despre aproape 50 de hectare împărțite în trei loturi, aproximativ 48 de hectare în zona platformei CET, undeva până în două hectare în zona Metrom, fostul CAF Metrom, și o stație de pompe la Olt care asigura aprovizionarea cu apă a platformei CET.

Vorbim despre o platformă importantă pentru că este probabil una dintre ultimele șanse, aflate în intravilanul municipiului, de a avea un perimetru coerent, bine conectat din punctul de vedere al infrastructurii rutiere și feroviare, și care să permită planuri de investiții pentru investitori strategici.

Acesta a fost demersul, acesta a fost gândul cu care am pornit întregul demers, și mă bucur că l-am adus la îndeplinire la o valoare cu peste 3 milioane de euro mai mică decât valoarea care reieșea din evaluare și valoarea aprobată de către Consiliul Local în luna decembrie.

Nu a fost simplu, au fost câteva obstacole pe parcurs, au fost «mafioțeli» – cum le denumeam în mod generic – niște firme fantomă care au încercat să bage bețe în roate și să se interpună în acest proces. Am reușit cu argumente și cu date, cu documente, să demonstrăm că aceste firme nu au cum să reprezinte oferte reale, serioase, și, prin urmare, am rămas singurii participanți în procesul de supraofertare. Și astăzi, iată, avem procesul verbal de adjudecare.

Mai departe vom anunța pe toate canalele posibile că Brașovul este deschis pentru afaceri,«open for business».

Așteptăm investitori, nu doar români, ci și europeni, internaționali, pentru că Brașovul dispune de forță de muncă bine calificată, dispune de o conexiune bună din punct de vedere al infrastructurii – mă refer la infrastructură feroviară și rutieră – și este totodată unul dintre orașele mamut ale României.

Sunt argumente importante pentru orice investitor, iar credibilitatea și seriozitatea de care municipiul Brașov dă dovadă punând la dispoziție o astfel de platformă cred că sunt de asemenea un argument forte pentru atragerea de investiții.

Cred că Brașovul, din perspectiva potențialului de investiții, oferă mult mai mult decât această platformă.

Asta ne permite să prioritizăm eventualii investitori spre o zonă strategică care vizează investițiile verzi, investițiile în energie verde, în mobilitate verde, tot ceea ce ne ajută să construim pe ceea ce deja avem și din punct de vedere al resursei umane“.

Precizăm că la sfârșitul lunii decembrie, Consiliul Local a aprobat Formularea ofertei, respectiv achiziția în caz de acceptare a imobilelor parte a Loturilor I, II și III, proprietatea CET Brașov S.A., aflată în procedură de faliment. Suma stabilită în baza evaluărilor a fost de 16.843.950 euro plus TVA. 10 milioane de lei din fondurile necesare achiziției acestui teren au fost alocate prin Bugetul de Stat.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus