Oferte locuri de munca top

Prima transa din PNRR a fost alocata

Prima tranșă din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cuantum de 1,85 miliarde euro, a fost alocată ieri. Această primă tranșă este parte din prefinanțarea de 3,79 miliarde euro acordată României pentru acest an.

Până la finalul anului, țara noastră va primi și împrumutul de prefinanțare, în cuantum de 1,942 miliarde euro. În plus, anul viitor, România va primi o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro. Pentru acest an și primul trimestru al anului viitor sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care cinci sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

În perioada următoare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va semna acordurile de finanțare cu ministerele care au calitatea de coordonator de reforme și investiții, în baza țintelor și jaloanelor prevăzute a fi îndeplinite de aceste instituții.

România are pentru anul viitor o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program.

Banii din PNRR se acordă în tranșe bianuale, în funcție de îndeplinirea obiectivelor (jaloane și ținte). În total, sunt 507 de jaloane și ținte care trebuie realizate până la data de 31 august 2026.

În total, România va beneficia de o finanțare în sumă de 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru finanțarea reformelor și investițiilor incluse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Mai exact, este vorba de un grant în valoare de 14,24 miliarde euro și de o finanțare în valoare de 14,9 miliarde euro.

PNRR prevede 3,9 miliarde euro pentru investiții în modernizarea infrastructurii feroviare, inclusiv a căilor ferate electrificate sau cu zero-emisii. În plus, 2,7 miliarde euro vor fi investite pentru eficiența energetică și renovarea seismică a clădirilor multifamiliale și a clădirilor publice, în beneficiul mediului, concomitent cu asigurarea unor facturi scăzute la energie.

Reformele și investițiile în valoare de 855 milioane euro vor sprijini producția de energie curată, prin eliminarea treptată a producției de energie pe bază de cărbune și lignit, utilizarea surselor regenerabile și a hidrogenului.

PNRR oferă 1,5 miliarde euro pentru digitalizarea administrației publice în domenii-cheie, precum justiția, ocuparea forței de muncă și protecția socială, mediul, managementul serviciului public și dezvoltarea competențelor, achizițiile publice, securitatea cibernetică, impozite și vămi, cloud guvernamental și asigurarea de cărți de identitate electronice pentru 8,5 milioane de cetățeni.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus