Oferte locuri de munca top

Prima Casa: credite mici, dar foarte sigure

13290843945_253175eb33_bPeste 90% dintre persoanele care au contractat credite ipotecare sunt incluse în programul Prima Casa. Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, a declarat miercuri la Senat că, la sfârșitul anului trecut, numărul persoanelor care au luat credite prin Prima Casa era de 159.106, adică 91,4% din toți debitorii care au luat credite ipotecare.

Rata de neperformanță a creditelor prin Prima Casa este cea mai mică din sistemul bancar, de numai 0,04%. Aproape în totalitate debitele au valori sub 150.000 de euro.

Prin urmare, creditele acordate prin Prima Casă sunt mici ca valoare, dar foarte sigure pentru bănci.

Apartamentele sunt o garanție mai bună pentru bănci decât terenurile.

Din totalul creditelor ipotecare acordate, 96% au garantat cu clădire rezidențială, restul cu terenuri. Rata de neperformanță pentru cei care au garantat cu terenuri era de 30%, iar la cei care au garantat cu case, de 4%, potrivit datelor comunicate de Liviu Voinea.

Senatorii din comisiile economică și juridică au decis miercuri că Programul „Prima casă” va rămâne inclus în Legea dării în plată.

Cu o zi înainte, proiectul de Lege privind darea în plată a primit aviz favorabil și din partea Comisiei de Buget din Senat. Această comisie a  respins amendamentul depus de inițiatorul Legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea să fie șterse datoriile persoanelor care deja au fost executate silit, dar au rămas cu datorii la bancă.

Dacă se aplică Legea dării în plată în forma ei actuală, peste două treimi din analiștii financiari bancari consideră că s-ar putea reduce creditarea într-o măsură semnificativă din cauza restrângerii numărului de clienți eligibili ori creșterii prudenței creditorilor.

Totuși, 10% consideră că efectele ar fi minime, deoarece Legea se referă la un număr redus de cazuri de clienți aflați în dificultate financiară, după cum reiese dintr-un sondaj realizat de Asociația Analiștilor Financiar Bancari din România.

După ce va trece de votul din plenul Senatului, proiectul va fi supus votului în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Sus