Oferte locuri de munca top

Previziuni privind constructiile in perioada urmatoare

Evoluția sectorului de construcții în ultimul trimestru al acestui an a fost estimată de managerii firmelor de profil din țara noastră în cadrul anchetei de conjunctură privind tendinţele în evoluţia activităţii economice, anchetă realizată de Institutul Național de Statistică.

Astfel, managerii din construcţii estimează că în următoarele trei luni se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%) și o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).

Previziunile vizează perioada de scădere sezonieră a activității din construcții.

Este de remarcat faptul că, în pofida unei așteptate diminuări a activității, totuși managerii preconizează că preţurile lucrărilor de construcţii se vor menține la nivelul actual sau chiar vor crește ușor (sold conjunctural +5%).

Referitor la industria prelucrătoare managerii preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%). Activitățile care vor înregistra creșteri sunt: fabricarea tutunului (sold conjunctural +33%), fabricarea produselor farmaceutice de bază (sold conjunctural +26%) și fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor (sold conjunctural +22%).

În ceea ce privește numărul de salariaţi, în industria prelucrătoare se estimează scădere moderată (soldul conjunctural -7%), iar pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

În comerţul cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -1%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creșterea numărului de salariaţi (sold conjunctural +21%) și creșterea preţurilor de vânzare (sold conjunctural +16%).

În fine, în domeniul serviciilor, pentru perioada octombrie-decembrie, managerii estimează o scădere moderată a cifrei de afaceri (sold conjunctural -9%). Cele mai dur lovite vor fi activitățile de creație și interpretare artistică (sold conjunctural -99%), transporturile aeriene (sold conjunctural -95%) și activitățile hotelurilor și a altor facilități de cazare (sold conjunctural -49%).

Ca metodologie de calcul, soldul conjunctural este obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus