Banner Paste 2025

Previziuni: Creştere economică de 3,2% în 2015

IMG585Economia României ar putea creşte cu ritmuri anuale de 3,2% (2015), 4,4% (2016) şi 3.8% (2017), estimează analiştii Băncii Transilvania.
Totodată, ei previzionează accelerarea graduală pe termen mediu a economiei naţionale, în contextul unui nou ciclu investiţional.  În 2015 “ne aşteptăm şi la accelerarea graduală a economiei mondiale, prin intermediul investiţiilor productive, susţinute de nivelul redus al costurilor de finanţare şi de reorientare a capitalului din economia financiară spre economia reală “, susţin analiştii citaţi.

În 2015, BNR ar putea implementa noi măsuri de relaxare monetară, dat fiind că inflaţia se menţine sub ţinta propusă.  În acest context, analiştii previzionează scăderea uşoară a cursului EUR/RON (pe măsura redinamizării investiţiilor).

Printre factorii de incertitudine pentru acest scenariu se numără deciziile de politică economică (SUA, Europa, România) şi jocul între băncile centrale şi piaţă; riscurile geopolitice; tergiversarea reformelor structurale.

Finalul de 2014 s-a caracterizat prin intensificarea divergenţelor în sfera economiei reale (SUA vs. Zona Euro, Asia). Pe de o parte, se notează dinamica economiei americane, care pare rezistentă la semnalele de deteriorare din Asia şi la cvasistagnarea din Zona Euro. Pe de altă parte, în Europa indicatorii macroeconomici s-au stabilizat, dar percepţia de risc s-a intensificat, pe fondul crizelor din Grecia şi Rusia.
Pe plan intern s-au consemnat evoluţii macroeconomice favorabile pe final de an, fiind confirmat momentul bun din sfera consumului, dar şi stabilizarea investiţiilor. În economia financiară inflaţia persistă la un nivel redus (dat fiind declinul cotaţiilor la ţiţei), justificând abordarea relaxată a politicii monetare pe mapamond.
Semnalele recente din sfera economiei reale, coroborate cu cele de natură monetară, dar şi cu riscurile din Grecia şi Rusia au determinat reorientarea fluxurilor internaţionale de capital dinspre instrumentele cu grad ridicat de risc către activele cu grad redus de risc.


Etichete:
Sus