Oferte locuri de munca top

Previziuni CE: crestere economica in Romania, in 2022 si 2023

Economia țării noastre ar putea crește cu 3,9% în acest an și cu 2,9% în 2023, după o creștere de 5,9% în 2021, potrivit previziunilor economice de vară ale Comisiei Europene (CE).

Conform aceleiași surse, în primul trimestru al acestui an, economia României a surprins printr-o tendință ascendentă, având o creștere a PIB-ului real de 5,2%.

Potrivit datelor provizorii, acest rezultat pozitiv se explică printr-o creștere semnificativă a formării brute de capital fix și a consumului privat, în timp ce exporturile nete au avut o contribuție negativă.

Această creștere robustă a fost susținută de salariile mai mari, care au ținut pasul cu inflația, și de eliminarea treptată a restricțiilor legate de COVID.

Cladire mixta, turism-comert, in planul unui investitor local

Datorită acestui prim trimestru foarte puternic, creșterea PIB-ului pentru întregul an 2022 a fost revizuită în sens ascendent, fiind estimată la 3,9%.

Cu toate acestea, pentru anul viitor, se impune o revizuire în sens descrescător, la 2,9%, în conformitate cu perspectivele de creștere economică mai lentă la nivel mondial și la nivelul Uniunii Europene.

Consumul privat și investițiile vor fi principalii factori de creștere anul acesta și în cel următor, iar exporturile nete se preconizează că vor acționa ca o frână asupra PIB-ului, conducând la o creștere a deficitului comercial.

Conform previziunilor economice (intermediare) din vara anului 2022, economia UE va crește cu 2,7% în 2022 și cu 1,5% în 2023.

În zona euro este anticipată o creștere de 2,6% în 2022, cu un ritm mai moderat, de 1,4%, în 2023.

De asemenea, se estimează că inflația medie anuală va atinge niveluri istorice maxime în 2022, și anume 7,6% în zona euro și 8,3% în UE, înainte de a scădea, în 2023, la 4%, respectiv, 4,6%.

Ansamblu de hale, in curs de autorizare langa Bucuresti

Inflație mai mică în 2023

În zona euro, inflația a crescut puternic în al doilea trimestru al acestui anului, de la 7,4% în luna martie (comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent), la un nou nivel record de 8,6% în luna iunie.

În UE, creșterea a fost și mai pronunțată, inflația mărindu-se brusc cu un întreg punct procentual, de la 7,8% în luna martie, la 8,8% în luna mai.

Se preconizează că inflația va atinge un nivel maxim de 8,4% (comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent) în al treilea trimestru al anului în zona euro, după care va scădea constant, ajungând la sub 3% în ultimul trimestru al anului viitor, atât în zona euro, cât și în UE, pe măsură ce se vor diminua presiunile exercitate de prețurile produselor de bază și de constrângerile în materie de aprovizionare.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei continuă să arunce o umbră întunecată asupra Europei și asupra economiei noastre. Ne confruntăm cu provocări pe mai multe fronturi, de la creșterea prețurilor la energie și alimente, la perspective extrem de incerte la nivel mondial. În a doua parte a anului, creșterea economică va încetini considerabil, dar se va intensifica în 2023. Având în vedere inflația ridicată și înăsprirea condițiilor de finanțare, va fi important să se găsească echilibrul adecvat între trecerea la o orientare bugetară mai prudentă și protejarea celor mai vulnerabili. De asemenea, ar trebui să ne reducem dependența de combustibilii fosili din Rusia.

Șocurile provocate de război au un impact negativ

Invadarea Ucrainei de către Rusia a exercitat presiuni suplimentare în sensul creșterii prețurilor la energie și la produsele alimentare de bază.

Economia UE rămâne deosebit de vulnerabilă la evoluțiile de pe piețele energiei, din cauza dependenței sale ridicate de combustibilii fosili din Rusia, iar încetinirea creșterii mondiale are ca efect reducerea cererii externe.

Impulsul dobândit odată cu revigorarea de anul trecut și un prim trimestru ceva mai puternic decât se estima ar trebui să susțină rata anuală de creștere pentru 2022.

Potrivit estimărilor, în 2023, creșterea economică trimestrială se va accelera pe fondul rezilienței pieței forței de muncă, al moderării inflației, al sprijinului din partea Mecanismului de redresare și reziliență și al volumului încă mare de economii excedentare.

În ansamblu, economia UE va continua să se extindă, dar într-un ritm mult mai lent decât se preconizase în previziunile din primăvara anului 2022.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus