Oferte locuri de munca top

Prevederi contabile pentru instalatiile de racordare la reteaua electrica

Instalațiile de racordare la rețeaua electrică, realizate începând cu data de 1 ianuarie 2021, vor fi recunoscute din punct de vedere contabil drept imobilizări corporale de  către entitatea care le are în proprietate. În ceea ce privește dreptul de utilizare a instalațiilor finanțate de către utilizatori și exploatate de către operatorii de rețea, se propune ca acesta să se înregistreze de către operatorii de rețea în conturi în afara bilanţului, conform unui proiect de Ordin lansat în consultare publică.

Potrivit legislației specifice, aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2021, instalaţiile rezultate în urma lucrărilor de racordare, finanţate de către utilizatori, sunt în proprietatea acestora şi sunt exploatate de către operatorii de reţea.

Instalaţiile rezultate în urma lucrărilor de racordare, finanţate de către operatorii de reţea, sunt în proprietatea acestora.

În aceste condiții, având în vedere că activele reprezentate de instalațiile de racordare la rețeaua electrică sunt, potrivit legii, fie în proprietatea utilizatorilor, fie a operatorilor de rețea, în funcție de modalitatea de finanțare a acestora, reglementările contabile vor fi completate în mod corespunzător.

Potrivit legislației specifice aplicabile până la data de 31 decembrie 2020, operatorul de reţea este proprietarul instalaţiilor de racordare la rețeaua electrică, care sunt folosite ulterior pentru racordarea altor utilizatori.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, instalațiile de racordare finanţate de către utilizatori sunt în proprietatea acestora.

 

Descărcați aici Proiectul de Ordin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus