Oferte locuri de munca top

Preturile petrolului, pe trend crescator

Reducerea în continuare a producției de petrol de către Arabia Saudită și Rusia până la sfârșitul anului va genera un deficit substanțial pe piață până în trimestrul 4 din 2023, arată cel mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie privind piața petrolului.

Situația este de natură să impulsioneze creșterea prețurilor.

În plus, cererea mondială de petrol este de așteptat să crească cu 2,2 mb/zi în acest an, până la 101,8 mb/zi, ca urmarea a măririi consumului din China, a cererii de combustibil pentru avioane și materii prime petrochimice.

În același timp, oferta mondială va crește în cursul anului curent cu 1,5 mb/zi, SUA, Iranul și Brazilia fiind principalele surse de creștere.

Până anul acesta, producția OPEC+ a scăzut cu 2 mb/zi, pierderile globale fiind temperate de livrările iraniene mult mai mari.

Furnizarea de petrol din țările non-OPEC+ a crescut cu 1,9 mb/zi până la un record de 50,5 mb/zi în luna august.

Veniturile din exporturile de petrol rusesc au crescut cu 1,8 miliarde de dolari, până la 17,1 miliarde de dolari în august, deoarece prețurile mai mari au compensat scăderea livrărilor.

Din cauza scăderii livrărilor de produse, exporturile totale de petrol rusesc s-au redus luna trecută cu 150 kb/zi, până la 7,2 mb/zi, fiind mai mici cu 570 kb/zi decât în urmă cu un an.

Livrările către China și India au scăzut la 3,9 mb/zi de la 4,7 mb/zi în aprilie și mai, dar au reprezentat mai mult de jumătate din volumele totale.

TOPUL DRUMARILOR: Pe trend ascendent, spre un adevarat boom

Marjele rafinăriilor au atins un maxim de opt luni în august, deoarece s-au luptat să țină pasul cu creșterea cererii de petrol, în special pentru distilate medii.

Se estimează că operațiunile globale ale rafinăriilor vor crește cu 1,7 mb/zi, până la 82,4 mb/zi, în 2023 și cu 1,2 mb/zi, până la 83,6 mb/zi, anul viitor.

Stocurile de petrol observate la nivel mondial au scăzut cu 76,3 mb până la cel mai scăzut nivel din 13 luni în august, din cauza scăderii puternice a extragerii petrolului pe platformele marine.

Stocurile de petrol din afara OCDE au scăzut cu 20,8 mb, cea mai mare diminuare fiind observată în China, în timp ce stocurile OCDE s-au redus cu 3,2 mb. În iulie, stocurile din industria OCDE au crescut cu 26,7 mb la 2 814 mb, dar au rămas cu 102,6 mb sub media lor pe cinci ani.

Prețurile petrolului s-au tranzacționat cu variații reduse pe parcursul lunii august, petrolul de la Marea Nordului oscilând în jurul valorii de 85 USD/bbl.

Prețurile au crescut până la sfârșitul lunii august și au depășit 90 de dolari/bbl pentru prima dată în 10 luni după ce Arabia Saudită și Rusia au extins reducerile voluntare de producție până la sfârșitul anului 2023.

Prețurile petrolului au crescut ieri cu aproximativ 2%, până la maximul din ultimele aproape 10 luni, din cauza perspectivelor mai stricte de aprovizionare și a optimismului OPEC cu privire la rezistența cererii de energie din marile economii.

Contractele futures Brent au crescut până la 92,06 dolari pe baril, în timp ce țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut până la 88,84 dolari. Acestea sunt cele mai înalte niveluri din noiembrie 2022.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus