Oferte locuri de munca top

Preturile peletilor, mai degraba vor scadea decat vor creste

Anul nou a venit cu o scădere a prețurilor peleților în Germania, arată un reportaj Global Wood.

În general, peleții de lemn costă la fel de mult ca în urmă cu aproximativ 2 ani, dar în șase state federale germane, peleții de lemn costă mai puțin de 300 euro pe tonă în a doua săptămână a lunii ianuarie. În altele, acestea nu sunt prea departe de pragul de 300 de euro.

Cererea de la cumpărătorii de peleți rămâne surprinzător de mare.

„Datorită prețurilor foarte favorabile, activitatea de stocare în gospodării a crescut din nou. 2023 va fi și anul cu cea mai mare cerere de tranzacționare online până în prezent”, spun experții de la Holzpellts24.

Un motiv pentru cererea ridicată continuă este numărul mare de sisteme noi de încălzire pe peleți instalate în timpul crizei energetice.

Totuși, alte aspecte importante sunt și monitorizarea mai precaută a cumpărătorilor decât în anii precedenți, dar și faptul că reacționează imediat la modificările prețurilor.

Această concentrare mai puternică asupra evoluțiilor actuale de pe piață a condus, de asemenea, recent la menținerea unui interes ridicat din parte clienților.

Potrivit experților de la Heizpellet24, prețul mediu național al peleților a scăzut la 303 euro pe tonă în a doua săptămână a lunii ianuarie.

Observatorii pieței presupun, de asemenea, că „clienții de peleți din Germania ar putea vedea un preț pe tonă care începe cu cifra doi din nou în 2024, pentru prima dată în mai bine de doi ani”.

Modele tipice de preț sezoniere din trecut sunt sugerate de acest lucru.

După o tendință a prețurilor destul de constantă în ianuarie și februarie în anii normali, prețurile peleților scad de obicei semnificativ la sfârșitul perioadei de încălzire din martie sau aprilie. Acest lucru s-ar putea întâmpla și în acest an.

Proiecte de dezvoltare imobiliara, in pregatire, in Bucuresti

De ce prețurile peleților vor continua să scadă în 2024?

În medie națională, prețurile peleților au atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani la începutul lunii decembrie și au continuat să scadă și în ianuarie.

Potrivit majorității experților, un motiv pentru scăderea bruscă a prețurilor peleților este scăderea bruscă a prețului lemnului și a subproduselor din lemn.

Prăbușirea prețurilor de pe piața lemnului a dus și la scăderea prețurilor pentru majoritatea celorlalte produse din lemn și subproduse din lemn, cum ar fi peleții din lemn, în ultimele luni.

Prin urmare, este de așteptat o creștere a prețului peleților din lemn doar dacă prețurile lemnului cresc din nou semnificativ sau dacă aprovizionarea cu lemn și produse secundare din lemn devine considerabil mai restrânsă din cauza producției reduse de lemn.

Cu toate acestea, acest lucru nu este încă evident. Dimpotrivă: criza severă a construcțiilor menține presiunea pe piața lemnului.

În plus, există un alt aspect: creșterea puternică recentă a producției interne germane de peleți din lemn continuă aparent să depășească cererea internă (și în creștere) de la clienții privați și comerciali, cred analiștii.

Acest excedent structural de aprovizionare a pus, de asemenea, o mare presiune asupra prețurilor peleților și previne sau încetinește semnificativ o creștere.

Cu toate acestea, comercianții de peleți invocă un alt motiv important pentru prețurile scăzute ale peleților: numeroși clienți s-au aprovizionat foarte devreme în acest an, mai exact în aprilie când prețul era cel mai scăzut. Aceștia au făcut asta pentru a evita o posibilă creștere a prețului la sfârșitul anului (ca în 2022) sau pentru a evita confruntarea bruscă cu probleme de aprovizionare, așa cum a fost cazul anul trecut.

Per total, toți indicatorii sugerează că este mai mare probabilitatea ca prețurile peleților să scadă decât să crească.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus