Oferte locuri de munca top

Preturile lucrarilor de constructii vor continua sa creasca

Managerii din sectorul construcțiilor estimează că prețurile lucrărilor vor continua să crească și în primele luni ale anului viitor, potrivit anchetei de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică.

Aceasta cu toate că, având activitate cu caracter oarecum sezonier, sectorul construcțiilor ar urma să înregistreze o diminuare a volumului producției până la finele lunii februarie 2023.

Construcții

Potrivit estimărilor managerilor, în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%).

Managerii estimează și scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +36 %).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +34%).

Proiect rezidential al unui investitor autohton

Comerțul cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -3%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).

Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%).

Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +24%).

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus