Oferte locuri de munca top

Preturile energiei electrice: noile masuri adoptate de Guvern

În procedură de urgență Guvernul a adoptat astăzi mai multe măsuri privind mecanismele de achiziție a energiei electrice, ceea ce înseamnă menținerea prețurilor.

Premierul Nicolae Ciucă a susținut că prețurile vor rămâne la următoarele niveluri pentru consumatorii casnici:

* 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kilowați,

* 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kilowați, și

* 1 leu pentru IMM-uri.

„De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kilowați vor beneficia de același preț al energiei, de 1,3 lei, cu specificația că, diferit față de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de kilowați vor plăti primii 255 de kilowați la valoarea de 0,80 lei”, a mai explicat premierul.

De această dată, în ordonanța de urgență au fost introduși și marii consumatori, care vor plăti un preț de 1,3 lei.

Ce se schimbă în mecanismul de achiziție a energiei

Au fost adoptate măsuri temporare, de natură să limiteze veniturile obținute de producătorii de energie electrică.

Tranzacțiile cu energie electrică sunt aplicabile:

producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepția producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, a capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, precum și producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET;
– furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.

Pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică prețul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul mecanismului, va fi de 450 lei/MWh.

În același timp achizitorul unic va vinde cantitățile de energie electrică cumpărate, furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, tot cu prețul de 450 lei/MWh.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat: Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din ordonanța 119, este acel 450 de lei, preț la care statul nu percepe absolut nicio contribuție la fondul de tranziție energetică. Este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor în continuare ale companiilor. Este un preț care permite în continuare dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice. Vor participa în acest sistem doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27. (…) Pentru anul 2023 estimăm o cantitate de o treime din piața de energie care se va regăsi în acest sistem”.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus