Oferte locuri de munca top

Preturile constructiilor, in crestere accentuata si in ultimele luni ale anului

Va fi o creștere accentuată a prețurilor lucrărilor de construcții în ultimul trimestru al anului, preconizează managerii din sectorul construcțiilor, potrivit celei mai recente anchete de conjunctură realizată de INS.

De altfel, managerii din toate sectoarele economiei (industrie, comerț cu amănuntul, servicii) estimează creșteri de preț până la finalul acestui an, în unele cazuri chiar ”creștere accentuată”.

Construcții

Având în vedere și caracterul oarecum sezonier, în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei, estimată de managerii din sector ca fiind moderată (sold conjunctural -12%).

Managerii estimează scădere moderată și a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

În schimb, ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, managerii preconizează ”creștere accentuată” (sold conjunctural +49%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Cladiri pentru locuinte si pentru parcare, in planul unor investitori straini

Industrie prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%).

Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +59%). Referitor la numărul de salariaţi, managerii estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Centru regional multifunctional pe 40 ha, proiect al unui cunoscut retailer

Comerț cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +2%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +19%).

Managerii societăţilor comerciale estimează ”creștere accentuată” a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +44%)

Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -1%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +21%).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021

Sus