Oferte locuri de munca top

Preturile carburantilor dupa 30 septembrie

Până la 30 septembrie este reglementată posibilitatea de acordare a unei reduceri la prețurile carburanților (benzină și motorină), prin OUG nr. 106/2022.

Măsura vizează reducerea de preț în cuantum de 0,5 lei/litru pentru persoane fizice şi juridice care achiziționează carburanţii pentru folosință proprie, precum și un mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, pentru operatorii economici care acordă această reducere.

Guvernanții intenționează să continue aplicarea acestor măsuri de sprijin.

Va fi construita o hala cu spatii de productie

Conform unui proiect de ordonanță, măsura va fi aplicată încă trei luni de zile, până la 31 decembrie 2022.

Reducerea de preţ va fi acordată prin livrarea unei cantități suplimentare de carburant corespunzătoare contravalorii reducerii de preț aplicabilă livrărilor respective, iar reducerea de preţ se va evidenția pe bonul nefiscal.

Potrivit unui alineat nou, va fi permisă acordarea măsurii de sprijin și în cazul bonurilor valorice pentru carburanții auto (BVC).

De asemenea, se introduce o clarificare legată de comunicarea prețului prin elementul fizic denumit „totem”, care se face doar în cazul stațiilor de distribuție carburanți şi se propune aplicarea acestuia şi pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie

Prin prelungirea aplicării măsurilor de sprijini, guvernanții spun că se evită o potențială discriminare între clienţii finali persoane juridice care au posibilitate să facă alimentări direct din rețele de retail în raport de clienții finali care nu au această posibilitate și se aprovizionează exclusiv pe canalul de comerț cu ridicată.

Totodată, se evită apariția de blocaje logistice (de aprovizionare, epuizarea rapidă a stocurilor din stații) la nivelul stațiilor de distribuție care pot fi cauzate de migrarea unor clienți finali persoane juridice către stații de distribuție, clienți care de regulă alimentează cantități mari de carburant.

Precizăm faptul că de la 1 iulie anul acesta, pe lângă reducerea de 50 de bani/litru aplicată la distribuitori, prețul mediu al benzinei a scăzut cu 76 bani/litru, în timp de prețul mediu al motorinei a fost mai mic cu 35 bani/litru.

Perimetru nou pentru exploatarea agregatelor minerale

Conform Consiliului Concurenţei preţul benzinei a crescut cu 20% de la 1 ianuarie 2022, iar cel al motorinei, cu 37%, cu reducerea de 50 de bani pe litru aplicată.

Totodată, conform datelor oferite de Monitorul Prețurilor, preţul mediu al benzinei standard în România, a fost pe 2 septembrie, de 7,39 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani), iar pentru motorină prețul mediu a fost de 8,37 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani).

Pe data de 2 septembrie, țițeiul se tranzacţiona în jurul valorii de 93 dolari/baril, cu circa 20% mai mult decât valoarea de la începutul anului.

De la începutul anului, fără a lua în calcul reducerea de 50 de bani/litru, preţul benzinei a crescut cu circa 28%, iar cel al motorinei s-a majorat cu aproximativ 44%.

Sus