Oferte locuri de munca top

Pretul neobisnuit de mic dintr-o licitatie a adus anchetatorii

 „Prețul aparent neobișnuit de scăzut”, pe care un operator economic l-a solicitat pentru amenajarea parcului din comuna Izvoarele, a atras atenția Corpului de Control al primului-ministru.

Suma reprezenta 65,76% din valoarea totală a contractului de lucrări, iar delegația de control a fost surprinsă nu numai de suma cerută, ci și de pasivitatea edililor vizavi de această chestiune.

Astfel, pe 14 decembrie 2016, Corpul de Control al premierului a constatat mai multe semne care indică obținerea ilicită a fondurilor publice pentru amenajarea parcului comunal din comuna Izvoare, judetul Giurgiu. De asemenea, au fost remarcate mai multe ilegalități în decontarea cheltuielilor, după ce au fost găsite înscrisuri furnizate de edilii din Izvoarele către Administrația Fondului pentru Mediu, documente ale căror date s-au dovedit a fi false.

Suspiciunile Corpului de Control au fost întărite de diferențele semnificative dintre devizele-ofertă pe care reprezentanții autorităților locale și cei ai operatorului economic le-au trimis către AFM, în ceea ce privește prețurile unitare ale echipamentelor și ale execuției propriu-zise.

Edilii din Izvoarele, județul Giurgiu, au depus, în septembrie 2008, o cerere de finanțare pentru un proiect intitulat „Amenajare parc comunal”. Doi ani mai târziu, pe 17 septembrie, unității administrativ – teritoriale îi era acordată o finanțare nerambursabilă de peste 363 mii lei, adică aproximativ 81 mii euro, reprezentând o pondere de 80% din valoarea totală a investiției.

Procedura de atribuire a contractului de lucrări a fost desfășurată în perioada februarie – martie 2010, iar contractul a fost atribuit societății SARA COM 2005 SRL Giurgiu. Recepția lucrărilor a fost efectuată la data de 24 octombrie 2010, iar Administrația Fondului pentru Mediu a decontat unității administrativ-teritoriale, cu titlul de cheltuieli eligibile, suma totală de 363.560 lei, bani virați ulterior, integral, societății ALL GREEN SRL.

Cu toate acestea, SARA COM 2005 nu a mai început execuția lucrărilor, iar, pe 20 octombrie 2010, ALL GREEN SRL Miercurea – Ciuc prelua contractul pentru executarea lucrărilor, pentru a le subcontracta integral către GARDEN CENTER GRUP SRL București, fără a realiza vreo prestație în cadrul contractului, prețul convenit de cele două entități fiind de 425 mii lei, adică aproape 100 mii euro.

„Astfel, la scurt timp după ce au încheiat Contractul de lucrări nr. 1095/30.03.2010 cu Primăria Comunei Izvoarele (ale cărui efecte încetau la 30.06.2010), reprezentanții societății SARA COM 2005 SRL au convenit  cu reprezentanții societății ALL GREEN Miercurea – Ciuc cesionarea integrală a acestui contract. Un indiciu rezonabil cu privire la perioada în care reprezentanții celor două societăți au convenit asupra cesiunii contractului este faptul că la data de 07.06.2010, societatea SARA COM 2005 SRL a emis către societatea ALL GREEN SRL factura nr. 06014173/07.06.2010, prin care a solicitat contravaloarea contractului de novație la contractul de lucrări nr. 1095/30.03.2010”, se arată în comunicatul Corpului de Control.

Astfel, există suspiciunea că pentru cesiunea contractului de lucrări și pentru decontarea din Fondul pentru mediu a cheltuielilor eligibile s-a procedat la falsificarea contractului. Ca urmare a transferului succesiv, societățile SARA COM 2005 și ALL GREEN au obținut foloase materiale, fără să execute nicio lucrare din cadrul contractului.

Nu în ultimul rând, Corpul de Control al premierului subliniază că, deși legea prevedea acest aspect, comuna Izvoarele nu a contribuit cu fonduri proprii la realizarea proiectului. Ba mai mult, soluția tehnică a proiectului a fost modificată substanțial pe parcurs.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus