Oferte locuri de munca top

Pretul aluminiului, pe nivel maxim

Prețurile record ale aluminiului în Statele Unite și Europa vor fi susținute timp de câteva luni de taxa minieră a Rusiei. Dar încercările de a urca prețurile chiar mai mult ar putea  să fie temperate de vânzările făcute de comercianții care vor să își diminueze stocurile, au spus analiștii citați de Reuters.

Rusia a impus o taxă de 15% sau un minim de 254 dolari pe tonă la exporturile de aluminiu, între lunile august și decembrie.

Rusal, singurul producător de aluminiu din Rusia, a reprezentat 6% din aprovizionarea globală estimată la 65 de milioane de tone anul trecut.

Clienții care cumpără aluminiu pe piață fizică la fața locului plătesc prețul de referință al aluminiului la London Metal Exchange (LME) plus o primă care acoperă costurile de transport și manipulare și taxele.

Prețurile aluminiului utilizate pe scară largă în industria transporturilor și ambalajelor erau deja în creștere din cauza majorării cererii, reducerii aprovizionărilor și creșterii costurilor de transport, ajungând recent la 2.642 dolari pe tonă – cel mai mare nivel din aprilie 2018, după ce Statele Unite au impus sancțiuni împotriva Rusal.

Primele în Europa și Statele Unite sunt la recorduri de aproape 360 ​​USD și respectiv 760 USD pe tonă.

„Dacă ați avea 100% din impozit în Statele Unite, ați ajunge la o primă aproximativ 990 de dolari, dar nu cred că va ajunge acolo”, a declarat analistul Citi Oliver Nugent, citat de Reuters. El a adăugat: ”Acest nivel de impozitare va fi în vigoare până la sfârșitul anului. Nu va exista un moment mai bun pentru ca un comerciant care deține stocuri să vândă”.

Curba forward sugerează că primele SUA au atins un nivel maxim și vor scădea la 570 USD pe tonă până la sfârșitul anului 2022.

O taxă permanentă pe exporturile de aluminiu este probabilă, după comentariile făcute în acest sens de președintele Vladimir Putin și de ministrul rus al economiei, deși așteptările sunt pentru o rată semnificativ mai mică.

Jorge Vazquez, fondatorul Harbour Aluminium, a declarat că primele mai mari cazuate de „efectele inflaționiste ale impozitului pe export al Rusiei” au fost „susținute psihologic” de o reducere a producției la operațiunea Kitimat de la Rio Tinto din Columbia Britanică din cauza unei greve. „Consumatorii mari caută în mod activ volume suplimentare de contracte pentru septembrie-decembrie 2021 și până în 2022, cu scopul de a reduce expunerea la piața spot”, a mai spus Vazquez.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

 

Sus