Oferte locuri de munca top

Presiune mai redusa asupra preturilor gazelor

Umplerea depozitelor de gaze din Europa, ca urmare a aprovizionării mai mari din afara Rusiei, a vremii blânde și a reducerilor cererii de gaze, a redus presiunile asupra prețurilor și a făcut ca raționalizarea gazelor să fie mai puțin probabilă în această iarnă, prognozează analiștii Oxford Economics. Iarna viitoare situația ar putea fi mai dificilă, dar nu neapărat mai grav decât anul acesta.

Într-adevăr, mare parte din probleme s-au materializat deja.

În Germania, de exemplu, creșterea din acest an a prețului gazului a provocat o distrugere masivă a cererii, factor cheie al prognozei PIB pentru zona euro.

Consumul german de gaz a scăzut cu aproximativ 30% în octombrie. Chiar și ajustând pentru temperaturile neobișnuit de blânde, consumul a scăzut cu peste 20% din cauza industriei (-30%) și gospodăriilor (-21%), dar a fost parțial compensat de producția de energie electrică pe bază de gaz.

”Credem că acest nivel de economii va fi susținut până la finalul anului, precum și în anul viitor, în concordanță cu prognoza unui preț ridicat al gazului. Situația ar oferi un punct de plecare pozitiv pentru reumplerea depozitelor în 2023”, afirmă analistul Oliver Rakau.

În timp ce furnizarea redusă de gaze va susține prețuri ridicate, costurile economice ale reducerilor necesare în utilizarea gazului ar putea să se diminueze anul viitor. Este de așteptat să existe mai puțină nevoie de ardere a gazelor pentru a produce electricitate datorită redresării energiei nucleare franceze și creșterii producției germane de energie pe bază de cărbune.

”Ne așteptăm la mai multe progrese în schimbarea combustibilului de către firmele industriale și credem că înlocuirea importurilor va atenua apariția de noi blocaje în aprovizionare”, mai spune Oliver Rakau.

Cladire mixta, cu 28 niveluri, in curs de autorizare, in Capitala

Alimentarea cu gaz rămâne cea mai critică variabilă.

Analiștii iau în calcul ipoteza că importurile nete din Germania vor fi cu 20% sub nivelurile din 2021, în conformitate cu fluxurile recente de gaze în UE și importurile nete din Germania. Această ipoteză ține seama de scăderea la aproape zero a exporturilor rusești prin conducte, dar nu de sfârșitul GNL rusesc și nu de alte posibile întreruperi de aprovizionare cu gaze.

O iarnă rece anul acesta rămâne celălalt risc cheie.

Temperaturile cu 0,3 grade sub normal ar epuiza stocarea la niveluri critice, necesitând o reducere suplimentară de 4% a consumului de gaz pentru a reumple stocarea la 95% înainte de iarna viitoare.

Însă, pe baza tendințelor actuale, vremea s-ar putea transforma într-un risc pozitiv.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus