Oferte locuri de munca top

Premiu european pentru ”Ambulanta pentru Monumente”

În cadrul celui mai de seamă eveniment al Europei în domeniul patrimoniului, și anume Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra 2020, proiectul românesc „Ambulanța pentru Monumente” a reușit să obțină Premiului Publicului.

Proiectul de educație, formare și sensibilizare, ”Ambulanța pentru Monumente” a contribuit la salvarea a sute de clădiri monument istoric din România, prin intermediul unei largi rețele active de organizații de patrimoniu.

Activitățile acestui proiect constau în înlocuirea învelitorilor degradate, asigurarea zidurilor împotriva prăbușirii, refuncționalizarea drenajelor de apă și stabilizarea picturilor murale.

Începând cu 2016, au fost derulate o serie de intervenții la clădiri, precum: biserici, mori de apă, conace, stații CFR, ruine de fortificații și alte monumente istorice.

Dezvoltatorii proiectului, arhitecții în cadrul Asociației Monumentum, Eugen și Veronica Vaida au declarat: „Implicarea comunității în prezervarea patrimoniului, formarea practică a tinerilor specialiști, recuperarea tehnicilor traditionale si a resurselor materiale locale și concentrarea pe o abordare responsabila a mediului înconjurător sunt caracteristici esențiale pentru succesul abordării noastre de salvgardare a patrimoniului. Premiul contribuie la promovarea misiunii noastre și ne întărește gândurile de extindere a proiectului în alte țări europene care se confruntă cu abandonul monumentelor.”

Laureații Marilor Premii din anul 2020 sunt:

* restaurarea bazilicii „Santa Maria di Collemaggio”, L’Aquila (Italia), grav avariată de cutremurul devastator din anul 2009;

*  proiectul „Rețeaua Tramaontana III” (Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Spania), dedicat cercetării patrimoniului tangibil și intangibil din regiunile montane ale Europei;

* expoziția „Auschwitz. Nici demult. Nici departe” (Polonia, Spania), ce a marcat aniversarea a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de concentrare.

Laureații Marilor Premii au fost aleși de un juriu independent, format din experți și din membrii Consiliului de Administrație al Europa Nostra, și vor primi câte 10.000 euro fiecare.

De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene și ai consorțiului proiectului ILUCIDARE, inclusiv Europa Nostra, au anunțat și doi câștigători ai primei ediții a Premiilor Speciale ILUCIDARE:

* Arheologie pentru un viitor tânăr (Italia/Siria), pentru excelență în relații internaționale prin patrimoniu;

*   TYPA – Muzeul estonian al tiparului și hârtiei (Estonia), pentru excelență în inovare prin patrimoniu.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a Societății Civile dedicată Patrimoniului Cultural. Premiile beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

 

Sus