Oferte locuri de munca top

Pregatiri pentru apeducte intre Romania si Republica Moldova

Acordul dintre România și Republica Moldova privind construirea unor apeducte a fost aprobat ieri de Guvern. Acordul reglementează aspecte precum amplasarea apeductelor, cu subtraversarea râului Prut, modalitatea de efectuare a lucrărilor și execuția acestora, astfel încât să nu afecteze linia frontierei de stat, precum și autorizarea activităților de construire și rezolvarea diferendelor.

Acordul urmează să fie semnat de un demnitar din cadrul Ministerului Mediului,

Apelor și Pădurilor sau de Ambasadorul României la Chișinău.

Prin acest acord vor fi furnizate resurse naturale pentru alimentarea cu apă potabilă a populației din raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova.

În aceste localități nu există surse și rețele centralizate în exploatare de apă potabilă pentru aprovizionarea consumatorilor casnici și de menire socială. Doar o parte din populație este aprovizionată cu apă din fântânile locale, care nu asigură pe deplin necesitățile consumatorilor locali.

Societatea Apavital SA, operator regional din România, va furniza apă potabilă către localitățile din Republica Moldova. În prezent, operatorul a finalizat construcția sistemului de alimentare cu apă Iași – Prisăcani – Măcărești, însă acesta nu poate traversa cu conductele de apă și canalizare râul Prut (frontiera) atât timp cât nu este semnat acest acord.

În urma semnării, vor fi posibile și ale interconectări între sistemele de aprovizionare cu apă potabilă și de epurare a apelor uzate ale operatorului regional din România cu localitățile limitrofe râului Prut din Republica Moldova.

Guvernele celor două țări au convenit să permită amplasarea unor apeducte, cu subtraversarea râului Prut, în următoarele localități:

* între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova).

* în sectorul localității Tabăra (România)

* între localitățile Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova)

* între localitățile Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova).

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

 

Sus