Oferte locuri de munca top

Inflatia, cel mai ingrijorator factor pe piata materialelor de constructii

Fenomenul cel mai îngrijorător pe piața materialelor pentru construcții este în prezent creșterea inflației. Aceasta determină scăderea cererii din cauza scăderii puterii de cumpărare și orientarea beneficiarilor către produsele necesare asigurării traiului.

Așa apreciază situația pieței managerii companiei producătoare de BCA, grinzi și tuburi de presiune, Prefab SA.

Criza energetică declanșată anul trecut, resimțită puternic la începutul anului 2022, a cauzat involuții economice atât la nivel mondial, cât și național, care au condus la creșterea semnificativă a costurilor de producție și, implicit, a contractării cererii în piața materialelor pentru construcții.

Proiect cu peste 150 de apartamente schimba dezvoltatorul

Costul de producție în anul 2022 este la un nivel superior celui anticipat la începutul anului. Majorările au fost determinate de ascensiunea prețurilor la nivel internațional și național pentru gaz natural, energie electrică și combustil, care au cauzat la rândul lor scumpiri în lanț pentru toate produsele.

De la bugetul de stat, deja afectat de măsurile de combatere a pandemiei la care s-au adăugat măsurile de sprijinire a populației și agenților economici afectați de criza energetică și de război, nu s-au mai făcut alocări de fonduri în vederea finanțării lucrărilor pentru infrastructura națională sau dacă s-au realizat au fost într-o foarte mică măsură. Astfel, cererea de produse specifice acestor lucrări și anume Tuburi Premo și Sentab, elemente prefabricate tipizate sau netipizate a fost nesemnificativă.

Deși Prefab SA se așteaptă la o revenire în ceea ce privește forța de muncă, efectele conflictului armat, și anume restrângerea pieței materialelor pentru construcții, creșterea costurilor de producție și scăderea rezultatelor financiare au dus la scăderea numărului mediu de salariați, a producției fizice și a cererii in piață cu până la 40% și la imposibilitatea asigurării unei funcționări continue.

În semestrul I al acestui an, Prefab SA a comercializat peste 120.671 metri cubi de BCA, mai puțin cu 40% decât în perioada similară a anului trecut (aproximativ 201.100 metri cubi).

Va continua procedura pentru asfaltarea mai multor drumuri

În ceea ce privește piața de prefabricate din beton armat și precomprimat, stâlpi electrici, elemente de autostradă, piese prefabricate pentru hiper sau supermarketuri, grinzi pentru poduri rutiere, tuburi de canalizare Premo-Sentab, aceasta este în continuare afectată de lipsa proiectelor mari pentru infrastructura națională și lipsa de forță de muncă calificată. S-a menținut același nivel scăzut al cererii în piață, în special din cauza blocajelor financiare în domeniul investițional național.

Conform raportului pentru primul semestru al acestui an, cifra de afaceri înregistrată la 30 iunie 2022 este în scădere cu 11,09% față de cea înregistrată la dată de 30 iunie 2021.

Rezultatul din exploatare înregistrat pe primul semestru este de 1.147.419 lei, față de 8.887.741 lei, la 30 iunie 2021.

Profitul net  a scăzut cu peste 94%, la 401.469 lei, față de 7.087.766 lei la jumătatea anului trecut.

 

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus