Oferte locuri de munca top

Predarea imobilului ar putea stinge integral obligațiile către creditor

Injured Piggy Bank WIth CrutchesO iniţiativă legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobiliare în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite este supusă spre dezbaterea Senatului luna viitoare.

Noua lege îşi propune transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 17/2014/UE a Parlamentului European şi a Consiliului.  Astfel aceasta prevede reglementarea unui mecanism “prin intermediul căruia predarea de către debitor creditorului a imobilului aflat în proprietatea sa, ca urmare a acordării de către aceasta din urmă a unui credit, să stingă integral obligaţia debitorului.”, potrivit expunerii de motive a iniţiativei legislative.

Potrivit textului potenţialei legi darea în plată reprezintă o soluţie echitabilă atât pentru debitor, cât şi pentru creditor care a apreciat că la momentul creditării imobilul adus ca şi garanţie acoperă valoarea acordată.

Cele două părţi ale contractului ajung să împartă riscurile devalorizării imobilului. De asemenea această iniţiativă legislativă ar urma să grăbească reintroducerea imobilelor în circuitul civil prin faptul că cei care au cedat de bunăvoie imobilele în schimbul stingerii creditului nu vor mai depune alte contestaţii care întârzie punerea în vânzare a imobilului preluat de creditor.

Iniţiativa legislativă aparţine deputatului PNL, Daniel Zamfir.

Sus