Oferte locuri de munca top

Praguri valorice majorate pentru noile proiecte de investitii publice

Costurile unitare ce determină valoarea estimativă a investițiilor s-au majorat ca urmare a creșterii prețurilor unitare pentru materialele de construcții, a creșterii succesive a salariului minim brut pe țară, inclusiv a creșterii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor, precum și a creșterii prețului combustibililor și creșterii cursului de schimb leu/euro.

De aceea, astăzi urmează să fie aprobate de către Guvern mai multe modificări ale pragurilor valorice pentru noile proiecte de investiții publice. Schimbările legislative se află pe agenda ședinței de astăzi a executivului.

Astfel, potrivit unui proiect de HG vor fi modificate pragurile valorice ce stabilesc instituțiile care pot aproba documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții noi. Aceste limite pot fi schimbate în funcție de evoluția indicilor de prețuri, conform legii actuale.

Limitele valorice privind competențele de aprobare vor fi următoarele:

* Guvernul pentru valori mai mari de 40 milioane lei;

* ordonatorii principali de credite, pentru valori cuprinse între 7 milioane și 40 de milioane lei (autorități publice, miniștrii, conducători ai organelor de specialitate ale administrației publice centrale);

* ceilalți ordonatori de credite, pentru valori până la 7 milioane lei, cu avizul prealabil al ordonatorului principal de credite.

Pentru fundamentarea limitelor valorice propuse, au fost luați în calcul indicii de cost în construcții aferenți perioadei de referință octombrie 2013 – iulie 2019 -respectiv de 132,7%, comunicați de Institutul Național de Statistică.

 

 

Citiți și:

Continua proiectele demarate, chiar daca preturile au crescut

Viitor centru de depozitare, pentru un mare retailer

Viitor complex turistic, sub semnul intrebarii din cauza pandemiei de coronavirus

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020

Sus