Oferte locuri de munca top

Pragul minim pentru certificatele verzi ar putea fi eliminat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O iniţiativă legislativă pentru modificarea şi  completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată a fost înregistrată pentru dezbatere la Senat luna aceasta cu termen ianuarie 2016.

Proiectul de lege vizează eliminarea pragului al valorii de tranzacţionare a certificatelor verzi.  În prezent preţul acestor certificate este cuprins între o valoare minimă de 27 euro/certificat şi cel mult 55 euro/certificat.

Ca urmare a tranzacţionării pe piaţa OPCOM iniţiatorii proiectului au observat că valoare acestor certificate se apropie mai degrabă de pragul minim.

“Eliminarea acestui prag minim este justificată de faptul că, în luna august 2014, capacităţile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată de 4704 MW, România depăşind deja ponderea de 24% din consumul final brut al energiei din surse regenerabile, prag asumat pentru 2020”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Iniţiatorii modificării motivează necesitatea eliminarii pragului minim prin supraoferta de certificate verzi. Practica nu este neconcurenţială deoarece aceasta presupune stabilirea unui preţ liber în funcţie de cerere şi ofertă.

Proiectul se află în consultare publică începând cu această săptămână şi are termen de dezbatere ianuarie 2016, potrivit documentelor publicate de Senat. Iniţiativa aparţine unui număr de trei deputaţi din care doi independenţi şi unul afiliat PSD.

Sus