Oferte locuri de munca top

POR a ajuns la 80% rata de absorbtie, cu ultimele sume trimise spre decontare

Suma totală transmisă spre decontare în cadrul POR 2014 – 2020 este de 5,3 miliarde euro, reprezentând o rată de absorbție de 80%. Aceasta în condițiile în care programul se va încheia la finele anului curent.

Doar în ultimele zile au fost transmise Comisiei Europene declarații de cheltuieli de peste 900 de milioane de euro, care se vor adăuga în curând la totalul sumelor rambursate, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Sunt bani de care țara are nevoie și vor ajunge la beneficiari în scurt timp. Săptămânile viitoare vom depune alte solicitări de plată de nivel similar, pentru că vreau ca ritmul de aducere a banilor în economia noastră să fie cel mai rapid. Am tot spus că țintim o rată maximală de absorbție până la închiderea exercițiului financiar 2014-2020, adică la finalul acestui an, dar dincolo de cuantificarea absorbției stau, în fapt, finanțările pe care toate proiectele aflate în implementare le primesc pentru a putea finaliza lucrările și a-și aduce aportul la economia locală, regională și națională”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Autoritatea de Management pentru POCU a trimis vineri o declarație de cheltuieli în valoare totală de 208,92 milioane de euro.

Autoritatea de Management pentru POR transmis o declarație de cheltuieli în valoare totală de 399,13 milioane de euro.

Urmare a verificărilor, valoarea declarației de cheltuieli transmisă deja Comisiei Europene de către ACP a fost de 298,58 milioane euro, diferența de 100 milioane euro reprezentând cheltuieli suplimentare pentru drumuri județene și care va fi solicitată ulterior spre rambursare Comisiei.

În cadrul POR, suma totală transmisă spre decontare este de 5,3 miliarde euro, reprezentând o rată de  absorbție de 80%.

Oferta castigatoare a unui contract rutier de peste 47 mil euro va fi reevaluata

În plus, din alocarea UE în valoare de 6,8 miliarde de euro au fost efectuate plăți către beneficiari în valoare de 6,56 miliarde euro, fonduri europene, reprezentând o rată a plăților de 96% în cadrul POR 2014-2020.

Din alocarea totală a POCU 2014-2020, în valoare de 4,59 miliarde de euro, până în prezent au fost solicitate Comisiei Europene spre rambursare fonduri în valoare de 3,41 miliarde euro. Din această sumă, peste 566 milioane euro au fost cerute pentru rambursare în cursul acestui an, sume de reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin POR și POCU.

POIM: circa 7 mld euro rambursate

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a transmis, joi, Autorității de Certificare și Plată două declarații de cheltuieli în valoare totală de 252,55 milioane de euro.

Din alocarea totală pentru perioada 2014-2020 în valoare de 9,33 miliarde de euro, pentru proiectele derulate prin acest program operațional, Comisia Europeană a rambursat României 6,99 miliarde euro până la sfârșitul lunii septembrie a.c.

Suma totală transmisă spre decontare este de 8,16 miliarde euro, însemnând o rată de absorbție de peste 90,14%.

Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus