Solplanet x AeroFix

Populatia prefera depozitele in lei

Peste 34 miliarde euro datorează românii băncilor comerciale. Însă, dețin în bănci depozite în lei și valută în echivalent de peste 56 miliarde de euro.

Potrivit celor mai recent date furnizate de BNR, la finele lunii august, creditele bancare acordate în lei populației se ridicau la circa 147 milliarde lei, fiind în creștere cu 11,3% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Nu la fel de mult au crescut creditele bancare acordate în valută.

În luna august populația avea contractate, în valută, credite în echivalent de 24,997 miliarde lei. Valoarea este mai mică cu 13,3% față de cea consemnată la sfârșitul lui august 2021.

Pregatiri pentru construirea unui parc logistic

Totodată, depozitele bancare în lei ale populației erau de circa 159 miliarde lei. Valoarea este în scădere cu -12,8% (în termeni reali) față de aceeași perioadă a anului anterior.

Depozitele în valută ale gospodăriilor populației, exprimate în lei, au fost, la finele lunii august, de 124,45 miliarde lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, creșterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 10,0 % (11,7 %, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Sus