Oferte locuri de munca top

Polonia: cum a fost creata minunea economica din ultimele trei decenii

Polonia a experimentat o adevărată minune economică în ultimele trei decenii, devenind campioană a creșterilor.

Produsul Intern Brut real (PIB) a crescut mai mult decât triplu. PIB-ul pe cap de locuitor aproape că s-a cvadruplat, rata șomajului a atins un minim istoric, iar rata datoriei se situează mult sub media UE, acestea fiind realizări impresionante, sunt de părere analiștii de la Institutul Economiei Germane.

În prezent, țara este a șasea cea mai mare economie a UE, un partener comercial semnificativ și o locație industrială competitivă. Volumul comerțului s-a multiplicat de șapte ori din 2002. Germania joacă un rol crucial pentru Polonia, fiind cel mai important partener atât la import, cât și la export.

Factori de succes ai economiei poloneze

Polonia a încorporat liberalizarea economică în instituții democratice stabile, cu ajutorul semnificativ al UE.

Resursele financiare din bugetul UE i-au permis Poloniei să dezvolte infrastructura.

De asemenea, țara și-a îmbunătățit și extins sistemul educațional.

Costurile reduse ale forței de muncă și politica liberală de piață au atras firme străine care au externalizat în Polonia etapele de producție intensive în muncă. Fără aderarea la UE în 2004 și integrarea completă în piața internă europeană, acest lucru nu ar fi fost posibil.

Succesul economic se află acum la o răscruce de drumuri

În calitate de țară cu venituri mari, Polonia se află acum la o răscruce de drumuri, pentru a menține creșterea la acest nivel fiind necesare eforturi mari.

Blocuri cu 12 niveluri, autorizate

Trebuie să își dezvolte capacitățile de inovare și să gestioneze transformarea ecologică, în special prin reducerea dependenței de cărbune și îmbunătățirea climatului investițional.

Aceasta necesită stabilitate, credibilitate și transparență, în special în ceea ce privește protecția investițiilor și securitatea juridică.

În plus, inflația ridicată afectează economia. Se adaugă și penuria de forță de muncă, care rezultă din emigrație și evoluția demografică.

„Modul în care Polonia a gestionat trecerea de la o economie planificată la o economie de piață completă în ultimii 30 de ani este remarcabil”, spune cercetătorul Thomas Obst.

Guvernul polonez ar trebui să fie la fel de pragmatic în privința reformelor după alegeri, așa cum a fost în trecut.

Astfel, Polonia ar rămâne o locație de investiții atractivă și ar putea continua să profite de avantajele sale comparative în lanțurile de producție europene.

Însă, Polonia ar beneficia dacă s-ar diminua conflictele cu UE privind statul de drept, libertatea presei și separația puterilor.

„Acesta ar fi un prealabil pentru a beneficia de Fondul de Redresare al UE”, spune cercetătoarea Samina Sultan.

Având în vedere numeroasele provocări și nevoile de investiții, acești bani ar fi de mare ajutor și ar furniza stimulente pentru reformele necesare.

„Reușita economică a fost posibilă doar prin deschiderea către lume și către UE”, spune Sultan.

Polonia va alege un nou guvern duminica viitoare.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus