Oferte locuri de munca top

POIM 2014-2020: Modificari pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene

Pentru creșterea absorbției fondurilor europene și evitarea pierderii alocărilor UE au fost propuse o serie de modificări ale Programului Operațional Infrastructură Mare – POIM 2014 – 2020.

Astfel, a fost propus transferul sumelor care rămân neconsumate, în urma fazării / declarării ca nefinalizate / nefuncționale a proiectelor finanțate în cadrul POIM, către axele prioritare unde absorbția fondurilor UE poate atinge 100% la sfârșitul anului 2023.

Sumele rezultate din economiile realizate în urma fazării/ declarării ca nefinalizate/ declarării ca nefuncționale a proiectelor finanțate în cadrul POIM se vor transfera în vederea utilizării integrale și eficace a fondurilor POIM.

În acest sens, în vederea evitării pierderii alocărilor POIM, economiile în valoare de aproximativ 332 milioane euro (FC, FEDR și REACT EU) se vor transfera către Axele prioritare cu grad de implementare mai ridicat.

De asemenea, este propusă eliminarea din POIM a referinței cu privire la faptul că nu se etapizează proiectele de rețele inteligente de distribuție gaze naturale (AP 8, OS 8.2).

Pe de altă parte rambursarea din fonduri europene, prin POIM 2014-2020 a sumelor plătite de la bugetul de stat pentru gospodăriile vulnerabile, pentru compensarea prețului la energie, acordate conform prevederilor OUG nr. 166/2022.

Contract rutier, de circa 31 mil euro, primeste putine oferte

Astfel, alocarea propusă pentru AP 12 Susținerea gospodăriilor vulnerabile afectate în mod deosebit de creșterile prețurilor la energie este de aproximativ 175 milioane euro, realizată prin realocarea economiilor înregistrate în cadrul AP 10.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus