Oferte locuri de munca top

PMB acuza asocierea UTI – Astaldi de lucrari intarziate si neconforme

Asocierea UTI – Astaldi, căreia i s-a atribuit contractul de modernizare a patinoarului Flamaropol din București, este acuzată de Primăria Capitalei că întârzie lucrările și că acestea prezintă multe neconformități.

Reprezentanții Direcției de Investiții din Primăria București susțin că au avut un dialog constant cu asocierea și că au încercat deblocarea acestui obiectiv, încă din luna iunie 2018, când asocierea UTI – Astaldi a solicitat o nouă prelungire a duratei de execuție a lucrărilor, se arată într-un comunicat de presă transmis de PMB, pe care îl redăm în continuare.

Primăria Capitalei a fost de acord cu încheierea unui act adițional și cu noul termen de finalizare, 24 iunie 2019. La momentul incheierii actului aditional, erau executate 23% dintre lucrări.

Până la sfârșitul anului 2018, ritmul lucrărilor a scăzut dramatic. Astfel, în cinci luni șantierul a avansat cu doar 2%.

Mai grav este faptul că o parte dintre lucrările executate erau neconforme. Mai exact, au fost emise 15 rapoarte de neconformitate pentru acoperișul metalic. Toate aceste rapoarte au fost asumate de constructor, iar problemele constatate trebuiau remediate.

Din luna noiembrie 2018, Direcția de Investiții a notificat constant asocierea cu privire la faptul că pe șantier nu este activitate și sunt încălcate clauzele contractuale.

La vizitele în șantier din luna decembrie 2018 și ianuarie 2019, s-a constatat o lipsă acută de personal. Asocierea a lucrat, în medie, cu 15 muncitori într-o lună. De asemenea, nu au fost remediate problemele constatate la nivelul acoperișului metalic. Constructorul nu a pus la dispoziția reprezentanților Primăriei Capitalei nici un plan de restructurare sau de mobilizare a personalului pentru reînceperea lucrărilor.

Cu toate acestea în anul 2019 pentru această lucrare Primăria Capitalei a alocat un buget consistent.

Niciodată de la începerea lucrărilor la acest obiectiv, asocierea nu a reușit să cheltuie bugetul alocat. De exemplu, în anul 2018 alocarea bugetară a fost de 33,5 milioane de lei, iar facturile emise de constructor au fost de 18,1 milioane de lei. În anii anteriori, sumele sunt și mai mici.

În iunie 2019, Primăria Capitalei a decis încetarea contractului în principal din cauza întârzierilor, a încălcării termenilor contractuali și a lipsei totale de mobilizare a resurselor. Obiectivul a fost predat în luna septembrie 2019.

PMB dorește continuarea acestui proiect și nu a avut niciodată în vedere predarea obiectivului către Compania Națională de Investiții.

Proiectul nu poate avansa din cauza litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată între Primărie Capitalei și Asocierea UTI – Astaldi.

Există în acest moment două procese la Tribunalul București cu termene pe 27 februarie, respective 26 martie. De asemenea, Primăria Capitalei a solicitat executarea garanției de bună execuție aferentă contractului, acest lucru fiind în analiza asigurătorului.

Replica PMB vine ca urmare a unui articol din presă în care UTI a acuzat primăria că a abandonat proiectul patinoarului Mihai Flamaropol din București și a afirmat că oficialii PMB: “nu își propuseseră să îl termine și nici să plătească pentru lucrările executate”.

 

 

Citiți și:

Ansamblu cu 480 de apartamente, in autorizare, in Bucuresti

Viitoare spatii industriale, cu aproape 7 mii mp sc

Proiect rezidential aprobat, intr-o zona unde vor fi hectare intregi cu locuinte

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus