Solplanet x AeroFix

PMB a aprobat Parcul Natural Văcăreşti

Lacul_VacarestiParcul Natural Văcăreşti va avea o suprafaţă de 182,99 ha şi va reprezenta prima arie protejată urbană din România după modelele existe în alte capitale europene, precum Londra sau Praga.

Suprafaţa adminstrativă a parcului a fost avizată de Consilul General al Municipiului București în cadrul şedinţei de la finele săptămânii trecute.

În arealul Lacului Văcăreşti s-a dezvoltat de-a lungul anilor un ecosistem specific de deltă cu numeroase canale, bălţi, zone mlăştinoase alimentate de ape subterane. Acestea au favorizat apariţia unei vegetaţii bogate, cu sute de specii de plante, precum şi existenţa a peste 90 specii de păsări şi mamifere. În vederea protejării acestui ecosistem s-a luat decizia de a institui Aria Naturală Protejată „Parcul Natural Văcăreşti”.

Aria administrativă a parcului va fi cuprinsă între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei. Din suprafaţa totală Ministerul Mediul deţine 180,34 ha din suprafaţa totală, iar diferenţa reprezintă proprietăţi private.

Zona Văcăreşti se confruntă în prezent cu ameninţări la adresa biodiversităţii, respectiv cu tendinţa degradării capitalului natural.

De asemenea, la amplasamentul lacului Văcăreşti urmează să se efectueze lucrări de reabilitare a canalului colector A3, operaţii de decolmatare, etanşeizare şi sigilare. Apa Nova a dat însă asigurări că lucrările vor avea un impact minim asupra Parcului Natural Văcăreşti.

Următorul pas va fi instituirea, prin Hotărâre de Guvern, a regimului de arie naturală protejată de interes naţional – “Parcul Natural Văcăreşti”.

 

Sus