Oferte locuri de munca top

Platile in avans prin PNRR: noi reglementari propuse

Reglementările privind plățile în avans pentru pentru finanțarea prin PNRR vor fi clarificate, potrivit unui proiect de lege propus de mai mulți parlametnari PNL.

Modificarea este considerată necesară de către inițiatorii noului proiect având în vedere existența unei discrepanțe între dispozițiile din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice și din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

Astfel, prin OUG nr. 156/2022 s-a stabilit în mod expres că sumele reprezentând plăți în avans pentru implementarea Mecanismului de redresare și reziliență pot fi justificate prin bunuri livrate, lucrări executate și servicii prestate până la termenul stabilit pentru plata finală conform contractelor încheiate, cu respectarea eventualelor prevederi specifice din contracte/decizii/ordine de finanțare.

Această prevedere reprezintă o excepție de la dispozițiile Legi nr. 500/2002 care prevăd că este obligatorie recuperarea avansului dacă nu se prezintă justificări prin bunuri livrate, lucrări executate și servicii prestate până la sfârșitul anului.

Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale nu a fost însă modifcată, ceea ce determină interpretări în ceea ce privește aplicarea dispozițiilor art. 54 alin. (9 indice 1) din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, în sensul că nu sunt exceptate de la returnarea avansului plățile realizate pentru implementarea Mecanismului de redresare și reziliență.

Contract de lucrari ingineresti de 18 mil euro, ofertat

Nefiind realizată trimiterea expresă și în legislația specială, nu se exceptează de la recuperarea avansului la final de an plățile în cazul fondurilor aferente Mecanismului de redresare și reziliență.

Astfel, deputații susțin că alinierea legislației este necesară pentru claritatea acesteia precum și pentru aplicarea acelorași principii/excepții, indiferent de instituția publică care accesează fondurile Mecanismului de redresare și reziliență.

Întrucât legislația finanțelor publice locale nu este armonizată în prezent cu legislația finanțelor publice la nivel central, fără această modificare s-ar putea crea discriminări față de beneficiarii instituțiilor publice locale a fondurilor aferente Mecanismului de redresare și reziliență, care vor trebui să recupereze avansul în alte condiții, mai puțin avantajoase pentru ei și comunitățile locale, decât beneficiarii instituțiilor publice centrale.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus