Oferte locuri de munca top

Plati ilegale intr-un contract de infrastructura din Otopeni

Pentru plata unor materiale de construcție pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat, primarul Otopeniului, un director executiv și un inspector din Compartimentul Investiții și Achiziții Publice din primărie, precum și un diriginte de șantier și trei oameni de afaceri sunt cercetați penal de către anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Plățile ilegale de circa 36 milioane de lei au fost făcute în contextul derulării în anii 2011-2017 a unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme).

Contractul ar fi fost încheiat de Primăria Otopeni cu Romstrade Proiect Otp SRL, deținută de Nelu Iordache și George Ciucă, potrivit unor surse judiciare citate de HotNews.ro.

Interes mare pentru contracte rutiere de circa 200 mil lei

Această firmă ar fi fost fiind singurul ofertant la licitația pentru un contract în valoare de peste 1,1 miliarde de lei, fără TVA, cu Primăria Otopeni, pentru lucrări de apă, canalizare și reasfaltare în patru zone din localitate.

Gheorghe Constantin Silviu, primarul Otopeniului și Vlad Constantin director executiv în cadrul Primăriei au fost reținuți pentru 24 de ore iar pentru Ștefan Bogdan Ionel, inspector la Compartimentul Investiții și Achiziții Publice din cadrul Primăriei, un diriginte de șantier și trei oameni de afaceri a fost dispusă efectuarea urmăririi penale.

Aceștia din urmă sunt acuzați pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Procurorii susțin că edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

* 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.

* 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.

Nou proiect rutier de 134 mil euro, aprobat

În demersurile lor, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale.

Astăzi inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin sunt prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Sus