Oferte locuri de munca top

Plata la timp a impozitelor ar putea aduce bonificatii

Contribuabilii care și-au plătit impozitele la timp ar putea beneficia de o bonificație în anul 2024.

Această propunere vine în contextul în care mediul economic reacționează favorabil la stimulente și bonificații fiscale. Mulți dintre operatorii economici din țara noastră fac eforturi semnificative pentru a se încadra în termenele legale de plată a obligațiilor fiscale și este firesc să fie încurajați ca să continue să aibă o astfel de conformare ridicată, susțin inițiatorii unui nou proiect de lege.

Propunerea legislativă a fost înaintată de câțiva parlamentari PNL.

Aceștia au în vedere ca toți contribuabilii buni-platnici, plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente și care la data de 1 ianuarie 2024 nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, să beneficieze de o bonificație de 3%.

Această bonificație ar urma să fie folosită exclusiv pentru realizarea de investiții prevăzute în Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, respectiv:  Grupa 1 – Construcții;  Grupa 2 – Instalații tehnice, mijloace de transport, animale și plantații, precum și pentru susținerea învățământului profesional-dual.

Bonificația de 3% va putea fi utilizată de către contribuabili și pentru cofinanțarea unor investiții mai mari decât valoarea bonificației.

Mecanismul de acordare a bonificatiei ar urma să fie stabilit prin hotărâre de Guvern.

Blocuri cu 13 niveluri, intr-un nou ansamblu rezidential din Capitala

Din punct de vedere bugetar, impactul măsurilor propuse este apreciat de către inițiatori ca fiind pozitiv pe termen scurt, mediu si lung. Ei cred că bonificația va stimula conformarea fiscală voluntară și va asigura finanțarea trimestrială a bugetului de stat.

De asemenea, bonificația acordată utilizată exclusiv pentru finanțarea investițiilor în construcții, dotări, capitalizare, va duce la creșterea producției și la formarea forței de muncă. Așadar, ar fi un impact pozitiv asupra creșterii economice și asupra dinamicii PIB. În același timp, ar fi descurajate operațiunile de optimizare fiscală.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus