Oferte locuri de munca top

Pierderi pentru o producatoare de prefabricate din beton

O companie care se ocupă de fabricarea de produse din beton pentru construcții a avut anul acesta un prim semestru dificil din punct de vedere al afacerilor.

Cu toate acestea pentru anul curent are propus un volum de investiții de aproximativ 7 milioane euro (din surse proprii și atrase).

Vânzările se fac numai pe piața internă și au oarecum un caracter sezonier, volumul acestora reducându-se substanțial în lunile de iarnă,

Astfel, compania Prebet Aiud SA a înregistrat în semestrul I al acestui an pierderi de circa 1,7 milioane lei față de un profit net de peste 2 milioane de lei în perioada similară a anului trecut.

Cifra de afaceri pe primul semestru a fost de peste 15,6 milioane lei, în scădere cu 9,7%.

O noua sursa pentru produse de balastiera

În același timp costurile aferente producției fabricate au crescut cu 8,5%.

De asemenea, societatea a avut o diminuare drastică a lichidităților, disponibilul în numerar fiind de -2,26 milioane lei. Acest fapt este cauzat în special de investițiile efectuate la începutul anului și a investițiilor în curs, printre care se numără asigurarea securității energetice și modernizarea spațiilor de birouri.

La sfârșitul lunii iunie numărul mediu de salariați era de 202, iar cel efectiv a fost de 207 angajați.

În ceea ce privește recrutarea și selecția personalului, managerii societății susțin că această perioadă este caracterizată de o ofertă destul de limitată de personal calificat (ingineri constructori, specialitatea Căi Ferate Drumuri și Poduri, precum și la electricieni, sudori, lăcătuși mecanici, etc.), ceea ce constituie o problemă pentru derualrea activității.

Totodată, în semestrul I 2022 volumul total de investiții a fost de peste 660 mii lei pentru achiziționarea de mijloace fixe. Anul trecut, în perioada similară, volumul de achiziții mijloace fixe a fost de peste 844 mii lei. Printre mijloacele fixe achiziționate se numără un buldoexcavator, tipare metalice etc.

Creșterea accentuată a prețurilor la energie și materiale, în special la cele din metal (oțel beton, toron folosit la tensionare, placă metal traversă etc.), lipsa forței de muncă și a personalului calificat pot influența în mod semnificativ rezultatele financiare așteptate la sfârșitul anului 2022.

Perspectivele vânzării pe termen mediu și lung depind de politica Guvernului în ceea ce privește alocarea resurselor financiare pentru diverse lucrări de infrastructură (rutieră, feroviară, construcții civile).

Castigatorul unui contract de asfaltare isi pastreaza pozitia

Prebet Aiud SA este listată la Bursa de Valori București și este deținută de:

* Impetum Investments SA București– 22,65%

* Ges-Green Energy Specialists SRL Bistrița– 19,16%

* Anodin Assets SA Cluj– 13,25%

* Acord Construct Alt SRL Bistrița– 11,94%

* Ausel Imobiliare SRLCluj – 10,84%.

* Alți acționari – 22,13%.

Societatea comerciala Prebet Aiud S.A. s-a înființat în anul 1991, prin preluarea  integrală a patrimoniului fostei Intreprinderi Prefabricate din Beton Aiud (IPB), înființată în anul 1966.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus