Scumpirea finanțării a dus la scăderea achiziționării de locuințe prin credit, însă acest lucru nu este unul general.
Cei mai afectați sunt tinerii, care au salarii mici și vor să își cumpere prima locuință, ei neavând posibilitatea de a achita dezvoltatorilor un avans prea mare.
De partea cealaltă sunt cei care își permit să achiziționeze proprietăți rezidențiale, care preferă construcțiile noi față de cele vechi, și țintesc piața chiriilor.
Previziunile la nivelul pieței sunt că acest segment al chiriilor va crește într-un ritm susținut în următorii ani.
În prima jumătate a acestui an creșterea semnificativă a costurilor energiei și scumpirea materialelor de construcții au condus la un avans direct proporțional al prețurilor locuințelor noi.
Prețul mediu/mp pentru locuințe noi în București a depășit 1.950 euro la sfârșitul lunii iunie, un avans de 14% comparativ cu luna decembrie 2021 și cu 26% mai mult decât în luna iunie 2021.
Pentru locuințele vechi, acest avans a fost de numai 2% în primele șase luni și de 9% în ultimul an, prețul mediu/mp pentru o locuință veche situându-se în jurul valorii de 1.600 euro.
Global Investment Group Bucuresti – focusati pe performanta!
Oferta în piață rămâne una puternică
Multe proiecte rezidențiale sunt în curs de dezvoltare sau livrare, astfel că oferta în piață rămâne una puternică.
Observăm o dorință mare a dezvoltatorilor de a începe proiecte noi. Dar majoritatea sunt în proces de regândire a apartamentelor pentru a se încadra în noua cotă de TVA 5% care va avea plafonul de 600.000 lei.
În primul semestru numărul mediu lunar de tranzacții rezidențiale în București a fost de 4.479 tranzacții/lună, în timp ce în S1 2021 acesta a fost de 3.764 tranzacții/lună.
Nivelul tranzacțiilor cu apartamente noi este influențat, în principal, de evoluția inflației și de creșterea accelerată a dobânzilor pentru creditele ipotecare. Totodată tranzacțiile sunt influențate de instabilitățile geopolitice și macroeconomice.
Tranzacțiile din a doua jumătate a anului vor fi influențate de posibilitatea de a beneficia de plafonul redus la TVA
Finalul verii este momentul în care majoritatea dezvoltatorilor își calibrează strategia și campaniile de marketing pentru a ținti clienți în perioada septembrie – noiembrie. Este momentul în care vom observa dacă tendința de creșterea a prețurilor se va menține. Totodată, modificarea condițiilor pentru aplicare cotei reduse de 5% în cazul livrării de locuințe de la 700.000 lei la 600.000 lei va impacta acest sfârșit de an. Persoanele care vor încheia până la dată de 1 ianuarie 2023 acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziția unei locuințe vor beneficia de plafonul de 700.000 lei, fapt ce consider că va impulsiona creșterea numărului de tranzacții în a două jumătate a anului.
În primul semestru al acestui an numărul tranzacțiilor pe piața rezidențială din București a înregistrat o creștere de 19% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în ianuarie – iunie 2022 înregistrându-se 26.871 de tranzacții. La nivel național, evoluția numărului de tranzacții comparativ cu aceeași perioadă din 2021 este însă una modestă, de doar 3,25%.