Oferte locuri de munca top

Piata lemnului se va mentine tensionata anul acesta

Mai mulți factori contribuie la menținerea anul acesta a unei piețe interne tensionate a lemnului, situație ce va continua să afecteze competitivitatea industriei lemnului din țara noastră, este de părere Cătălin Tobescu, președintele AIL – Prolemn.

Astfel, piața va fi afectată de prețurile mari de adjudecare la licitațiile principale organizate de RNP Romsilva pentru producția anului 2024.

De asemenea, vor fi blocaje induse de revizuirea retroactivă a evaluării de mediu la amenajamentele silvice.

În plus, oferta va fi limitată de scăderea volumului programat a fi recoltat de RNP – Romsilva, volumul redus oferit ca lemn pe picior și deficiențele punerii pe piață a lemnului fasonat, precum și scăderea volumului de lemn importat, mai spune Cătălin Tobescu.

O veste bună pentru 2024 este lansarea măsurii din Planul Național Strategic de susținere a dotării cu utilaje pentru sectorul de exploatare.

Măsura este accesibilă și asociațiilor de proprietari de păduri și beneficiază de o finanțare totală de 87 milioane de euro.

Alte vești bune par să vină de pe piețele externe. Începerea unui ciclu de scădere a dobânzilor, scăderea inflației, aterizarea lină a economiilor majore a adus un sentiment pozitiv pe piețele globale. Atingerea unor maxime ale permiselor de construcții noi în SUA a condus la revenirea prețurilor cherestelei pe un trend pozitiv.

Piața lemnului și balanța lemnului

Anul 2023 a fost un an de contracție pe piața lemnului. Volumul exploatat a scăzut la RNP – Romsilva, conform cifrelor prezentate pentru primele 11 luni din 2023, la 3,9 milioane mc de lemn pus pe piață în formă fasonată și 4,1 milioane mc de lemn vândut pe picior.

În total, doar 8 milioane mc au fost recoltate în primele 11 luni, față de un volum programat a fi recoltat de 10 milioane mc.

Este de așteptat ca volumul total recoltat în 2023 la nivel național să fie în jur de 17 milioane mc. Din acesta, conform informațiilor prezentate la Forumul Pădurilor de către Dănuț Iacob, director în MMAP, 11 milioane mc au destinație energetică.

Foarte puțin lemn pentru industrie.

Intreprinzatori locali pregatesc proiecte rezidentiale de mici dimensiuni

Prețurile de adjudecare a lemnului pe picior au rămas ridicate, în condițiile unei oferte de lemn pe picior redusă la licitațiile principale organizate de RNP – Romsilva, practic  la  jumătate  față  de  anii  2020 – 2021.

În a doua jumătate a anului 2023, prețurile lemnului fasonat au scăzut accelerat, dar au rămas încă la niveluri decalate față de prețurile acelorași sortimente pe piețele europene.

Vânzarea fabricii HS Timber de la Sebeș către grupul german Ziegler

Urmând deciziei din primăvara anului 2022 de închidere a fabricii de cherestea de la Rădăuți, decizia de a vinde fabrica de la Sebeș a grupului HS Timber marchează reducerea expunerii pe România a grupului HS Timber. Practic, nivelul de producție al grupului HS Timber în România este la o treime față de anii anteriori.

Pe segmentul rășinoaselor această evoluție, cu doi jucători mari pe segmentul de prelucrare primară, face ca prevederea din Codul Silvic de limitare la 30% a volumului dintr-o specie/sortiment care poate fi achiziționat de pe piața internă de un operator economic să nu mai producă practic efecte.

Piața va fi în căutarea unui nou echilibru în urma acestor evoluții și a scăderii volumului importurilor de buștean de rășinoase.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus