Oferte locuri de munca top

Piata imobiliara din Spania va stagna anul acesta

Experții se așteaptă la o încetinire a pieței imobiliare în Spania din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a condițiilor de creditare mai stricte, ceea ce ar putea duce la stagnarea prețurilor proprietăților în acest an, conform analizei economice Think ING.

Cu toate acestea, o prăbușire precum cea observată în timpul crizei financiare din 2008 pare puțin probabilă.

Deși ratele dobânzilor au crescut, și prețurile locuințelor din Spania au crescut, media fiind de 7,4% în 2022, arată cifrele Eurostat. Cu toate acestea, este de așteptat ca tendința să se oprească în 2023.

Chiar și după anul 2024, este puțin probabil ca prețurile locuințelor să continue să crească la fel de rapid ca în ultimii ani.

În ultimii 10 ani, ratele creditelor ipotecare au scăzut continuu, ceea ce a dus la o creștere a capacității de împrumut a gospodăriilor care a depășit creșterea veniturilor. Dar tendința s-a încheiat brusc anul trecut, odată cu creșterea ratelor dobânzilor. Deoarece este puțin probabil ca piața să se întoarcă la dobânzile bancare extrem de scăzute din trecut, acest lucru poate marca sfârșitul creșterii rapide a prețurilor observată în ultimul deceniu.

Cererea de proprietăți a rămas puternică anul trecut, în pofida creșterii ratelor ipotecare

În pofida unei creșteri semnificative a ratelor ipotecare, cererea de imobiliare a rămas puternică în anul trecut, cu o creștere de 16% a numărului de tranzacții comparativ cu 2021, care a fost, de asemenea, un an excepțional de favorabil.

Pe parcursul anului 2022, numărul de credite ipotecare acordate a rămas constant mai mare decât media pe cinci ani.

 

Casele spaniole sunt supraevaluate cu aproape 10% conform Băncii Centrale Economice

Conform celor mai recente estimări de supraevaluare ale Băncii Centrale Economice

– BCE, piața imobiliară spaniolă pare să fie mai bine poziționată pentru a rezista perioadei de stagnare în comparație cu alte economii majore din zona euro.

BCE estimează o supraevaluare actuală la 9,8%, care este mai mică decât media zonei euro de 16,7% și semnificativ mai mică decât supraevaluările din țări precum Germania (29,3%) sau Franța (19,8%).

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

Sus