Solplanet x AeroFix

Piata europeana a consultantei ingineresti, lipsita de proiecte

Cea mai mare provocare în prezent pentru industria de consultanță și inginerie din Europa este lipsa de proiecte. Asta arată cel mai recent Barometru al Industriei, realizat de Federația Europeană a Asociațiilor de Consultanță în Inginerie. Criza a mai afectat politicile de angajare, stocul comenzilor, cifra de afaceri și profitabilitatea.

Henrik Garver, CEO al Asociației Daneze a Inginerilor Consultanți și președinte al Barometrului Industriei EFCA, spune că „în lunile de vară au existat semne de îmbunătățire și de revenire economică”. Însă, al doilea val al pandemiei a dus la creșterea îngrijorărilor cu privire la continuarea revenirii economice. A fost sesizată o scădere semnificativă a forței de muncă. Astfel că cifra de afaceri a fost redusă în majoritatea țărilor, iar cifra de afaceri actuală pe angajat este de 101.808 de euro.

Dl Garver a adăugat că „lipsa proiectelor este în continuare cea mai importantă preocupare pentru industria europeană de consultanță și inginerie. Plățile întârziate și incertitudinea politică au câștigat din ce în ce mai mult în comparație cu sondajele anterioare. Rentabilitatea pentru 2019 a fost în medie de 5,4%, comparativ cu 5,6% în 2018. Pentru 2020, este estimat că rentabilitatea va scădea în nouă din cele 17 țări participante.”

EFCA are asociații membre în 29 de țări și este singura federație europeană care reprezintă interesele comerciale ale consultanței profesionale în inginerie și ale serviciilor conexe, un sector care are aproximativ un milion de angajați în Europa.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus