Oferte locuri de munca top

Petrobrazi: Investitie de 750 mil euro pentru productia de combustibili sustenabili

O investiție de circa 750 milioane de euro va fi făcută la Petrobrazi pentru a transformă rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune.

Începând cu anul 2028, rafinăria va putea furniza circa 250 kt/an de combustibili sustenabili.

Compania OMV Petrom a luat decizia finală de investiție pentru construirea unei instalații SAF/HVO și pentru construirea a două instalații de producție de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obținere a biocombustibililor.

„Mergem mai departe cu transformarea noastră și, în plus față de noile proiecte de energie regenerabilă, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului în România. În total, până în 2030, ne-am angajat să alocăm 11 miliarde de euro, pentru a transformă compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, în România și în regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

„Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon și ne așteptăm la o creștere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorită investițiilor pe care le-am anunțat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produși aici, în România. Pentru clienții noștri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului și mai puține emisii de carbon. Vrem să fim și în viitor prima alegere pentru clienții noștri și să le oferim produsele de care au nevoie” a declarat Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare și Marketing.

Instalația de producție SAF/HVO

Investițiile pentru această unitate se ridică la 560 milioane euro.

Instalația va avea o capacitate de producție de 250 kt/an de SAF și HVO, precum și bio-nafta și bio-GPL, produse utilizate în industria chimică.

Flexibilitatea instalației permite ajustarea mixului de produse rezultate în funcție de cererea pieței și mixul de materii prime disponibil.

Instalația are un consum anual de circa11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmând a fi asigurată de cele două unități noi de producție hidrogen verde.

Hidrogen verde pentru producția de carburanți sustenabili

Investițiile pentru cele două instalații de hidrogen verde sunt estimate la circa 190 milioane de euro, din care până la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliența (PNRR).

Constructii ingineresti, de circa 137 mil euro, au oferte din partea constructorilor

OMV Petrom și Ministerul Energiei au semnat contractele de finanțare la începutul acestui an.

Cele două instalații vor avea o capacitate totală de 55 MW.

Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt.

Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va determina o reducere cu cel puțîn 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali.

Petrobrazi este prima rafinărie din țară certificată pentru producerea de SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică.

Pentru a-și asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achiziționat o participație de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România. „Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici din domenii precum industria ospitalității (hoteluri, restaurante) și retail.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înalta eficientă de 860 MW.

Pe piață distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus