Oferte locuri de munca top

Peste 50 mld euro au romanii in depozite bancare

Populația dispune de economii importante în bănci, bani care nu sunt atrași în investiții personale. Potrivit celor mai recente date furnizate de către Banca Națională a României, românii aveau în depozite bancare la finele primul semestru peste 241 miliarde lei, echivalent a peste 51 miliarde de euro (calculat la un curs mediu de schimb valutar de 4,73 lei/euro)

Astfel, depozitele în lei ale populaţiei au fost de 124,39 miliarde lei la finele primul semestru, mai mari cu 8,7 % (4,7 % în termeni reali, după scăderea efectului inflației) faţă de luna iunie 2018.

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au fost la 30 iunie 2019 de peste 84,81 miliarde lei, mai mari cu 15,6% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 13,8 %) faţă de 30 iunie 2018.

Depozitele în valută ale rezidenţilor (populație și firme), exprimate în lei, au depășit nivelul de 116,9 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută au fost de circa 24,69 miliarde euro). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 12,9% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 11,1%).

Credite tot mai mari

Băncile au continuat în acest an să acorde tot mai multe credite populației.

Astfel, potrivit celor mai recente date furnizate de către Banca Națională a României, populația din țara noastră avea contractate la finele primului semestru din acest an credite bancare acordate în lei de peste 101,15 miliarde lei. Această valoare este mai mare cu aproape 14% față de cea consemnată la sfârșitul semestrului I din anul trecut.

Este clar că populația preferă creditele acordate în lei în detrimentul celor acordate în valută.

Creditele bancare acordate în valută populației totalizau în echivalent lei peste 35,9 miliarde lei, la finele primului semestru. Valoarea este mai mică cu circa 9% față de cea înregistrată la 30 iunie 2018.

 

 

Citiți și:

Un cunoscut producator de materiale de constructii planuieste un ansamblu rezidential in Capitala

Viitor proiect rezidential de lux in zona verde din nordul Bucurestiului

Un mare constructor strain pregateste dezvoltarea unui ansamblu rezidential

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

Sus