Solplanet x AeroFix

Peste 250 zile intarziere, la lucrarile de pe Centura Bucuresti

Lucrările ce trebuie executate pe un lot al Centurii Capitalei au avut o întârziere totală de 253 de zile, raportat la data de finalizare, care a fost pe 19 noiembrie 2023. La finalul lunii decembrie a anului trecut, contractul se afla la un stadiu fizic de execuție lucrări de aproximativ 56,6%.

Este vorba despre contractul de proiectare și execuție „Autostrada de Centură București km 0+000 – km 100+900” – Lotul 3: Sector 1. Km 85+300 – Km 100+765 aferent Centura Sud și Sector 2 Km 0+000 – Km 2+500 aferent Centura Nord”.

CNAIR a emis un certificat negativ asocierii care execută aceste lucrări, Aktor Societate Tehnică Anonimă (Aktor SA) – Euro Construct Trading ’98 SRL (în insolvență).

Ritmul execuției lucrărilor la structuri este nesatisfăcător raportat la programul de execuție, explică reprezentanții CNAIR. Antreprenorul nu a finalizat execuția piloților forați, numărul de piloți executați la data de 27 decembrie 2023 fiind de 671 de bucăți din totalul de 810 bucăți.

De asemenea, antreprenorul nu a demarat execuția a două structuri: pod în arc peste Apeduct Bragadiru – km 88+009 și pod în arc peste Apeduct Ogrezeni – km 96+867. Proiectul înregistrează întârzieri nu doar în execuție, ci și în elaborarea și avizarea de către Apa Nova a proiectelor de protejare a acestora. În perioada de referință, documentația pentru modificarea soluțiilor tehnice de protejare a apeductelor Bragadiru și Ogrezeni a fost analizată de expertul tehnic agreat de Apa Nova București.

Situatia echipării organizării de șantier este următoarea:

  • Stație de betoane – finalizată.
  • Stație preparare balast stabilizat – fundatii și elevatii executate, lipsă montare și conectare.
  • Stație preparare mixturi asfaltice nr. 1. Montare și execuție padocuri doar 50%, fără conectare.

Procent estimat execuție: 60%;

  • Stație preparare mixturi asfaltice nr. 2. Fundații executate. Stația nu este montată și conectată.

Documentele nu sunt depuse spre autorizare. Procent estimat executat: 25%;

  • Laborator Grad 2 operat de SC CCF SRL – funcțional și autorizat;
  • Cântar – finalizat și funcțional
  • Antreprenorul nu a finalizat montarea stației de asfalt conform ofertei tehnice însă acest aspect nu influențează producția zilnică și respectiv progresul lucrărilor deoarece stadiul acestora nu impune așternerea de mixturi asfaltice.

Stadiul lucrărilor de relocare /protejare a utilităților este 0% pentru: relocare conducte petroliere și sonde OMV, relocare/protejare rețele transport gaze naturale Transgaz, relocare/protejare rețele distribuție gaze naturale Distrigaz, Euroseven, rețele electrice înaltă tensiune 110kV/400kV Transelectrica, relocare rețele electrice de joasă și medie tensiune E-Distribuție, rețele electrice OMV Petrom, execuție sistem de iluminat, execuție utilități pentru parcări.

Antreprenorul nu a achitat taxa aferentă către deținătorul de utilități Transelectrica pentru a demara lucrările de relocare/protejare utilități.

Principalele lucrări care se vor executa în cadrul acestui contract sunt următoarele:

* 18 kilometri de drum la profil de autostradă;

* 4 poduri;

* 9 pasaje;

* un nod rutier (A0-A1);

* o parcare de scurtă durată (km 94+900, stânga/dreapta);

* o parcare de servicii tip S3 (km 89+450, stânga/dreapta).

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iulie-august2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus