Oferte locuri de munca top

Peste 200.000 mp de spaţii logistice vor fi livrate anul acesta

dpatiu industrailDezvoltările de noi spații industriale și logistice vor depăși 200.000 de mp anul acesta, un record pentru ultimii şapte ani.

În Bucureşti stocul de spaţii industriale va depăşi un 1 milion de mp până la finele anului, iar în România 2 milioane mp, potrivit unui analize realizate de consultantul DTZ Echinox.

La finalul lui 2015, stocul de spații logistice și industriale va fi mai ridicat cu 12% față de anul trecut.

Cele mai relevante dezvoltări din 2015 vor fi în Bucureşti – 80.000 de mp, Timişoara – 82.000 de mp şi Ploieşti – 22.000 de mp.

Cererea de spații industriale și logistice de anul trecut a fost de 209.000 mp, aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată în ultimii cinci ani. În comparație cu 2013, cererea a crescut cu 37%.

În ceea ce priveşte tranzacţiile de închiriere, în Bucureşti volumul tranzacțiilor a fost de 71.000 de mp în 2014, reprezentând mai mult de o treime din totalul cererii, în timp ce în Timișoara volumul închirierilor a reprezentat aproximativ 50% din totalul tranzacționat.

Mare parte a cererii de spații logistice și industriale a venit din partea companiilor care activează în sectorul producției, în special auto, cu 48% din totalul cererii, urmat de companiile de logistică – 19% și retail – 12%.

Rodica Târcavu, Head of Industrial Department, a precizat: “Cererea pentru spații industriale și logistice a crescut considerabil în 2014 și ne așteptăm ca și anul acesta să urmeze același trend. România este o țară atractivă din punctul de vedere al poziției geografice strategice – la granița de Est a Uniunii Europene, al climatului politic și economic stabil și al forței de muncă extrem de competitive.”

Datorită nivelului redus de livrări, rata spațiilor vacante a urmat un trend descendent, atât în București cât și în țară. La sfârșitul anului 2014, rata medie de neocupare a spațiilor logisitice și industriale din România era de 7%. În București, aceasta se situează în jurul valorii de 8%, în timp ce în orașele regionale este de 5%.

Rodica Târcavu, Head of Industrial Department DTZ Echinox, a declarat:“În 2014 au fost mișcări importante la nivel investițional, ceea ce indică un apetit extrem de ridicat al marilor jucători de a continua dezvoltările în România. De asemenea, dezvoltatorii vor începe să construiască speculativ, mai ales în București, dat fiind opțiunile extrem de limitate de spații compacte de depozitare clasa A cu suprafața de peste 10.000 de mp. Tot pentru anul acesta, ne așteptăm și la tranzacții de terenuri având ca destinație logistica, retailul sau producția.’’

Sus