Oferte locuri de munca top

Peste 100 mil euro pentru lucrari rutiere prin Programul Regional Vest

A fost lansat primul apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027 prin publicarea primului ghid de finanțare aprobat pentru componenta Drumuri Județene, a anunțat Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

Cu aceste fonduri vor fi finanțate modernizarea, construirea și extinderea rețelei de drumuri județene din Regiunea Vest, în funcție de necesități și de proiectele care urmează să fie depuse.

Apelul de proiecte este de tip necompetitiv și se adresează celor patru județe din Regiunea Vest, Județul Arad, Județul Caraș – Severin, Județul Hunedoara și Județul Timiș.

Sunt eligibile inclusiv parteneriatele între UAT Județ (lider de parteneriat) și UAT Județ/e, Municipiu/i, Oraș/e și Comună/e.

Peste 100 de milioane de euro vor fi disponibili prin PR Vest, pentru drumuri județene, în cadrul acestui apel.

Perioada de depunere a proiectelor va începe la data de 1.08.2023, ora 08:00, și se va încheia la data de 1.04.2024, ora 08:00.

Prin acest apel de proiecte se finanțează:

* lucrări de construire, modernizare și/sau extindere a rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea cu rețeaua TEN-T, inclusiv variante ocolitoare cu statut de drum județean;

* măsuri de siguranță rutieră, inclusiv campanii de siguranță rutieră;

* crearea de aliniamente de arbori/perdele forestiere de-a lungul drumurilor județene, în afara zonei de siguranță, amplasarea de stații de încărcare pentru vehicule electrice, protejarea și menținerea absorbanților naturali, apărări de maluri și consolidări de versanți etc;

* elemente de digitalizare în transporturi;

* măsuri de accesibilitate ușoară și independentă pentru persoanele cu cerințe de mobilitate speciale;

* lucrări de artă de tip poduri și podețe, precum și elemente de colectare și evacuare a apelor pluviale;

* construirea/modernizarea de stații și alveole, în vederea stimulării transportului public de călători;

* intersecții cu drumurile laterale și racorduri pe o lungime de maximum 30 de metri;

* intersecții cu liniile de cale ferată, pasaje, poduri sau intervenții la albiile minore, noduri rutiere, eligibile în scopul conectării la rețeaua TEN-T;

* achiziția de teren sau exproprieri în vederea construirii, modernizării și extinderii rețelei de drumuri județene.

Contract de aproape 146 mil euro primeste o singura oferta

De asemenea, se finanțează măsuri conexe acestor activități, cum ar fi: amenajarea de parcări pe traseul drumurilor județene, inclusiv elemente de colectare a deșeurilor, accesul către proprietăți, piste de biciclete cu traseu continuu și/ sau coerent care deservesc DJ, iluminarea trecerilor de pietoni, amenajarea de spații verzi etc.

Sunt finanțate proiecte cu o valoare eligibilă cuprinsă între 5 milioane de euro și 50 de milioane de euro. Contribuția proprie a solicitantului la finanțarea investiției este de minimum 2% din valoarea totală eligibilă a investiției, respectiv suma cheltuielilor eligibile incluse în proiect.

Regiunea Vest beneficiază de fonduri europene în valoare de 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții care sprijină creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi.

„Vor urma, zilele viitoare, ghidurile pe mobilitate urbană și microîntreprinderi – componenta de producție. Sunt opt luni în care pot fi depuse proiectele, așteptăm proiecte consistente din partea consiliilor județene, care să facă mai accesibilă regiunea noastră din punct de vedere al infrastructurii rutiere. Pregătim măsuri care să ne asigure drumuri mai bune și totodată creșterea siguranței pe drumurile regiunii. Bugetul apelului depășește 100 de milioane de euro, este o ocazie pe care îmi doresc să o valorificăm la maximum”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus