Solplanet x AeroFix

Pericol de infringement: Legea eficienţei energetice trebuie modificată

energy-efficiency-154006_960_720Pentru a nu fi declansata procedura de infringement România trebuie sa ia masuri urgente in vederea implementarii in legisaltia nationala a Directivelor Comisiei Europene privind eficienta energetica.

Ca urmare, a fost depus la Senat la inceputul acestei luni un nou proiect legislativ pentru modificarea Legii 121/2014 privind eficienţa energetică.

Forma actuală aflată în dezbatere la Senat este rezultatul dezbaterilor unui Grup de lucru constituit din reprezentanţi ai entităţilor cu responsabilităţi în domeniul eficienţei energetice sub coordonarea Ministerului Energiei.

În lege au fost introduse prevederi necesare clarificării modului în care organismele publice sunt încurajate să achiziţioneze doar produse, servicii, lucrări sau clădiri cu o înaltă performanţă energetică.

Măsurile prevăd contabilizarea fiecărui sector din eficienţa energetică separat și contabilizarea măsurilor în funcţie de acţiunile individuale pentru a evita dubla contabilizare în procesul de auditare energetică.

Este prevazuta posibilitatea realizării unui audit energetic pe 50% din conturul energetic pentru a evita acele echipamente sau instalaţii supuse deja unui proces de eficientizare.

De asemenea, auditul parţial va putea fi făcut și pe un singur tip de consum, acela care reprezintă cea mai mare risipă de energie pentru agentul economic.

Măsura privind auditul energetic vine pentru ca acesta să fie “reprezentativ, rentabil, eficient din punct de vedere al costurilor” și să permită identificarea unor măsuri semnificative.

Proiectul introduce noi definitii:

Eficiență energetică – raportul dintre valoarea rezultatului performant obținut, aferentă serviciilor, bunurilor sau energiei rezultate și valoarea energiei utilizate în acest scop;

Rețea inteligentă – rețea de electricitate, care poate integra eficient, din punct de vedere al costurilor, modalitatea de a acționa a tuturor utilizatorilor conectați la rețea-producatori, consumatori și autoproducători – printr-o circulație bidirecțională a fluxurilor de puteri și a  informațiilor, în scopul de a asigura un sistem energetic eficient economic, sustenabil, cu pierderi de energie reduse și un nivel ridicat de calitate și securitate în continuitatea și siguranța alimentării cu energie electrică; ”

Sistem de măsurare inteligentă – sistem electronic care măsoară consumul de energie electrică, asigură transmiterea bidirecționată securizată a informațiilor la clientul final, furnizează mai multe informații decât un contor convențional,folosind forme de comunicare electronică;

Unitate de cogenerare – unitate care poate funcționa în regiom de cogenerare.

 

Primariile trebuie sa isi faca programe de îmbunătățire a eficienței energetice

 

Autoritatile administrației publice locale din localitățile cu o populație mai mare de 5.000 de locuitori au obligația să întocmească programe de îmbunătățire a eficienței energetice, în care includ măsuri pe termen scurt și măsuri pe termen de 3-6 ani.

Autoritățile administrației publice locale din localitățile cu o populație mai mare de 20.000 de locuitori au obligația:

  1. a) să întocmească programe de îmbunătățire a eficienței energetice, în care includ măsuri pe termen scurt și măsuri pe termen de 3-6 ani.
  2. b) să numească un manager energetic, atestat conform legislației în vigoare sau să încheie un contract de managenent energetic cu o persoană fizică autorizată, atestată în condițiile legii sau cu o persoană juridică prestatoare de servicii energetice agreată în condițiile legii.

 

Proiectul legislativ este în lucru la comisiile permanente ale Senatului și are ca termen de adoptare tacită 24 mai 2016.  Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.

 

Proiectul de lege propus de initiator

 

Expunere de motive

Forma initiatorului 

Participati la Conferinta Cresterea Eficientei Energetice – perspective si oportunitati – 

Sus