Oferte locuri de munca top

Performanţa energetică presupune şi confort interior al locuinţei

DSC_0183Eficienţa energetică a clădirii şi parametrii de transfer termic nu sunt condiţii suficiente pentru un confort adecvat al locuinţei, potrivit celui mai recent raport al BPIE privind calitatea aerului interior, confortul termic şi lumina naturală.

Raportul analizează regulamentele în domeniu în opt state europene.

Astfel, printre concluziile raportului european se numără aspectele legate de sănătatea şi confortul mediului interior din clădiri care ar trebui luate mai în serios în codurile de construcţie europene.

Realizatorii studiului propun, de asemenea, completarea cerinţelor privind performanţa energetică a clădirii cu recomandări pentru calitatea aerului, lumină natural şi confort termic. Transferul termic, folosirea luminii naturale, aportul de energie solară trebuie incluse în performanţa energetică generală a clădirilor, atât pentru clădirile noi cât şi pentru cele existente care sunt în renovare energetică.

Prin urmare, o planificare integrală şi coduri de construcţie bune sunt necesare în legislaţia europeană.

De exemplu, în privinţa ventilaţiei pentru clădirile noi din Danemarca, Franţa, Suedia există cerinţe minime iar în Germania, Italia, Polonia şi Marea Britanie, există numai o recomandare pentru rata minimă de ventilaţie. Indicatorii  pentru ratele minime de ventilaţie variază de la o ţară la alta şi sunt în general diferite de standardele UE.

Toate ţările studiate recunosc importanţa luminii naturale în clădiri şi toate se referă la aceasta în codurile lor de construcţie. Cerinţele sau recomandările privind lumina naturală în legislaţia statelor membre indică o cotă minimă de suprafaţă cu geam pentru o anumită suprafaţă. Aceste cerinţe sau recomandări indică nivele minime de lumină naturală sau stipulează nevoia de a avea acces la lumină solară şi o vedere spre exterior.

Directiva privind Performanţa Energetică a Clădirilor (EPBD, 2010/31/EU) precizează că cerinţele minime în materie de performanţă energetică „vor ţine cont de condiţiile generale ale mediului interior pentru a evita efectele negative posibile precum ventilaţia neadecvată”.

 

 

 

2 Comentarii

  1. ZOTA said:

    ATENTIE
    In ultima vreme s-au arportate mai multe cazuri de copii lesinati in salile de clasa prevazute cu gemuri tip tremopan !!
    Probabil ca rata de ventilare normata n=1,5 /h nu see respecta din necunoastere sau prostie.
    DE regula invatatoarele nu lasa nici in pauza copii sa iasa in curtea scolii de frica ca se vor accidenta dar nici nu deschid ferestrele..
    Ministerul sanatatii si ministerul incvatamantului ar trebui sa elaboreze un regulament privind obligativitatea ventilarii salilor de clasa precu si obligativitatea iesirii copiilor in puza afara fie pe vreme buna fie pe vreme rea !!
    Exista modelele in tarile europene…

Sus