Oferte locuri de munca top

Perceptie mai optimista a investitorilor asupra economiei romanesti

O percepție mai optimistă a investitorilor asupra mediului economic din România a fost dezvăluită de ediția din primăvara 2023 a Business Sentiment Index (BSI), transmis de  Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Aceasta cu toate că încă produc efecte în economie rezultatele crizelor cu care mediul de afaceri s-a confruntat în ultimii ani (inflație, criza din piața energiei și prețul utilităților, contextul geopolitic, blocajele din lanțul de aprovizionare, etc.).

Inflația mare este principala provocare cu care se confruntă în prezent mediul de afaceri conform 58% dintre respondenți.

Angajamentul pe termen lung al membrilor FIC pentru România este captat de apetitul pentru investiții noi, 43% dintre companii au crescut capitalul pentru investiții pentru perioada următoare, iar 40% vor păstra constant nivelul de investiții comparativ cu ultimele 12 luni.

Acest trend pozitiv este reflectat și când vine vorba de planurile pentru extinderea forței de muncă (49%) și în ceea ce privește percepția legată de așteptările de creștere a afacerilor (atât pe piața internă, cât și pe cea de export), 62% dintre respondenți anticipează o evoluție pozitivă pentru anul viitor.

În același timp 70% dintre respondenți preconizează creșterea veniturilor pentru următoarele 12 luni.

O singura oferta pentru contractul de lucrari ingineresti de 26 mil euro

România continuă să obțină un scor slab la infrastructură (64%), birocrație (81%) și transparență și consecvență în aplicarea politicilor (72%), rămânând în această privință necompetitivă din perspectiva investitorilor.

Cadrul legislativ este considerat de majoritatea respondenților a fi mai puțin predictibil (53%).

Cu toate acestea, atractivitatea pieței din România a crescut în percepția investitorilor, înregistrând un scor aproape dublu față de ediția precedentă (46,8% față de 29,9% în luna septembrie 2023).

Investitorii subliniază încă o dată ca elemente cheie pentru dezvoltarea economică a României:  necesitatea unui cadru legislativ stabil și predictibil, strategii pe termen mediu-lung cu termene de implementare rezonabile, studii și analize de impact și consultarea cu mediul privat.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie  2023

Sus