Oferte locuri de munca top

Pentru plata unor lucrari de constructii neexecutate, trimisi in judecata

Pentru aprobarea plății a aproape o jumătate de milion lei pentru lucrări de construcții declarate terminate dar în realitate nefinalizate, mai multe persoane – funcționari și administratorul unei firme – au fost trimise în judecată, în starea de libertate de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție din Iași.

Conform procurorilor, în luna decembrie 2020, în contextul derulării unui contract încheiat între Institutul de Psihiatrie Socola Iași și SC C.A.O. Cons SRL Suceava ce avea ca obiect ,,Reabilitare și modernizare rețea alimentare cu apă potabilă”, inculpații Șaramet Adrian Bogdan, la data faptei manager interimar și ordonator de credite al Institutului de Psihiatrie Socola Iași, și și Mihalache Ionuț, la data faptei responsabil cu controlul financiar preventiv în cadrul aceluiași institut, ar fi aprobat achitarea sumei de 490.323 lei ce reprezenta contravaloarea totală a lucrărilor, în condițiile în care acestea nu erau finalizate, iar garanția de bună execuție nu fusese constituită de către executant.

Într-o manieră asemănătoare ar fi procedat și membrii comisiei de recepție a lucrărilor (formată din Ignat Radu Bogdan, la data faptelor auditor în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași și președinte al unei comisii de recepție a lucrărilor, Atanasiu Alin Adrian și Zaharia Raul Gabriel) care ar fi atestat în mod nelegal executarea în totalitate a lucrărilor în condițiile în acestea nu erau finalizate.

În cauză, Ministerul Sănătății a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 490.323 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Aproape 200 mii mc agregate minerale, dintr-o noua exploatare

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații Atanasiu Alin Adrian și Zaharia Raul Gabriel, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.

În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate și anume 2 ani, 2 luni și 20 zile de închisoare și interzicerea unor drepturi.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/ octombrie  2022

Sus