În țara noastră au existat în perioade electorale multe inaugurări de construcții și lucrări publice înainte de recepția lor conformă și, cel mai grav, cu punerea în pericol a cetățenilor care le-au utilizat.
“Chiar de dată recentă, o astfel de inaugurare prematură a unei autostrăzi și-a demonstrat efectele negative: lucrările au fost executate în mod greșit și sub presiune, românii au circulat pe un drum nesigur, costurile demolării și reparației vor fi enorme și nici victoria electorală scontată nu s-a obținut”, se arată în expunerea de motive pentru promovarea unui proiect legislativ de completare a Legii Calității în Construcții.
Senatorii consideră că se impune atribuirea unei semnificații de ordin penal inaugurărilor premature de construcții și lucrări destinate uzului public, realizate înaintea recepției conforme a acestora.
Prin construcții sau lucrări publice senatorii înțeleg autostrăzi, drumuri naționale, centuri ocolitoare, școli, grădinițe, spitale, sedii ale unor instituții, piețe publice, pasaje subterane sau supraterante – în esență orice construcție care prin natura sau destinația sa este accesibilă publicului.
Potrivit noului proiect legislativ, darea în folosință publică înainte de efectuarea recepției și terminarea lucrărilor a unei construcții finanțate din fonduri publice sau a unei părți ori instalații aferente acesteia, dacă astfel ar putea fi pusă în pericol viața sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane, sau integritatea unuia ori mai multor bunuri constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.
Dacă fapta prevăzută mai sus a produs una sau mai multe dintre următoarele consecințe: pierderea uneia sau mai multor vieți omenești, vătămarea integrității corporale sau a sănătății uneia ori a mai multor persoane, distrugerea totală sau parțială a unui bun ori alte consecințe deosebit de grave se pedepsește cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.
Dacă fapta a fost săvârșită din rațiuni electorale sau în perioada campaniei electorale, limitele speciale ale pedepselor se majorează cu jumătate, adică pot ajunge la peste 22 de ani de închisoare.
Proiectul a primit avizul Consiliului Legislativ și este în dezbateri la comisiile Senatului.