Oferte locuri de munca top

Pasul final pentru finantarea construirii Spitalului Regional Iasi

Contractul de finanțare pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență Iași mai are de trecut încă o etapă, ultima, pentru a putea intra în valabilitate. Acest contract va intra în vigoare odată ce va fi legiferat, în prezent proiectul de lege în acest sens fiind lansat în consultare publică.

Contractul are o valoare de 250 milioane de euro, fiind semnat la data de 20 aprilie 2021 între România și Banca Europeană de Investiții – BEI.

Costul total net al proiectului de investiții este de circa 421 milioane euro și cuprinde costurile legate de construcție, echipamente tehnologice și alte cheltuieli specifice conform devizului (proiectare și asistență, comisioane și permise, probe tehnologice și teste și alte cheltuieli diverse și neprevăzute).

Așadar, împrumutul oferit de BEI reprezintă 59,4% din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgență Iași. Diferența de circa 171 milioane euro (40,6%), la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului, vor fi asigurate de partea română, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

Noul  Spital Regional de Urgență Iași va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă. Acesta va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, neuroștiințe.

Proiectul va fi realizat pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020 – 2027, data  finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 84 de luni de la data semnării contractului de finanțare, respectiv până în aprilie 2028. Conform Contractului de finanțare, împrumutul poate fi tras în maximum 25 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 10 milioane euro.

Vă amintim că prin împrumuturi de la BEI vor fi realizate și spitalele regionale de urgență de la Cluj-Napoca și Craiova.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus